Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag är inte förvånad att regeringen sviker sina vallöften. Vi har ett allvarligt ekonomiskt läge med hög inflation och lågkonjunktur.  Bild: Filip Landqvist
Jag är inte förvånad att regeringen sviker sina vallöften. Vi har ett allvarligt ekonomiskt läge med hög inflation och lågkonjunktur. Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Inte överraskande att vallöften sviks

Regeringens budget möttes inte av karnevalsliknande ovationer eller öronbedövande applådåskor. Tvärtom framförs kritik, inte minst internt i Moderaterna.

Är någon egentligen förvånad att regeringen så snabbt tvingas svika vallöften? Inte jag i alla fall. Det finns helt enkelt inte ekonomiska resurser i Sverige att uppfylla allt som utlovats. Och det borde förstås politikerna ha varit ärliga med att säga i valrörelsen. Alingsås kommunalråd Daniel Filipsson (M) var tydlig i slutet av september när han sa, ”Allt det tänkta reformutrymmet är uppätet av kostnadsfördyringar. Vi ser hur många av våra investeringskalkyler faller i ganska rask takt”. Därefter har inte ekonomin förbättrats vare sig i Alingsås eller i landet, tvärtom.

Det är klart att det sticker i ögonen hos folk att det i valrörelsen utlovades kraftiga sänkningarna på drivmedel, att det skulle bli 9-10 kronor billigare per liter vid pump. Så blir det inte. Jag hörde siffror på att sänkningen blir mellan 14 och 41 öre. Oavsett hur lite det än blir, så ligger det hästlängder under det som lovades för bara två månader sedan.

Tunga moderater i Skåne har uttryckt besvikelse att elprisrabattens nivå i södra Sverige ligger långt under vad som lovades i valrörelsen. Moderata Ungdomsförbundet tycker det ser ut som regeringen presenterat en S-budget. Även vd:n för Timbro Benjamin Dousa, f.d. Muf-ordförande, är kritisk ”Vad är poängen med en ny regering”, säger han.

Inte lätt att få sådan kritik av sina egna. Att oppositionen inte skräder orden förvånar inte. I TV-nyheternas nyhetsinslag sas följande: ”En nedskärningsbudget som leder till uppsägningar i välfärden” (Vänsterpartiet). ”Ett svek mot landsbygdsborna” (Centerpartiet), ”Lurendrejeri på hög nivå att vi pensionärer inte får utlovad skattesänkning” (Pensionär).

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) tillstår att det är en återhållsam budget. Detta med tanke på det mycket allvarliga ekonomiska läget med stigande inflation och lågkonjunktur. Finns ingen anledning att tro att en S-ledd regering hade kunnat trolla fram mer pengar att fördela. Vi har en kämpig tid framför oss. När det vänder beror på vad som händer i vår instabila och osäkra omvärld. Det absolut bästa som kan hända är om alla krig avslutas och att vi bygger upp det som raserats. Inser att detta bara är en önskedröm.

På söndag är det Fars dag. De vanligaste presenterna 2020 var: slips, manschettknappar, bok, whisky, choklad och handskar. Om jag får något vet jag inte, tycker det räcker med en hälsning.

LÄS OCKSÅ: Alingsåsarna föredrar torghandel framför lekytor!

LÄS OCKSÅ: Bra att det rensas upp i Alings(å)s!

LÄS OCKSÅ: Skärp er cyklister i Alingsås!