Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Urban Kärvling: Inte manligt att bete sig som ett svin

I hela världen skrivs det och talas om corona/covid-19. Det rapporteras om antalet sjuka och döda, när och hur länderna ska släppa på restriktionerna. Det är viktig information.

I allt elände behövs det också positiva artiklar. Som ni läsare har märkt, och också uppskattat, har vi på AT lyft fram människor i vårt område som i sitt yrke gör storstilade insatser, trots svåra arbetsförhållande. Det finns stora hjärtan hos privatpersoner, föreningar och företag som visar solidaritet genom att bidra i stort och smått, allt för att göra tillvaron drägligare för andra. Dessa initiativ betyder mycket och visar att vi bryr oss om varandra.

Tyvärr finns genuint onda människor som lurar pengar av äldre personer genom att på olika sätt utnyttja deras rädsla för coronasmittan. Ynkligt att ge sig på hjälplösa och rädda människor. Det är bara att hoppas att polisens Circagrupp, som jobbar med att lösa äldrebrott och är lokaliserade i Vårgårda, får fast så många som möjligt av dessa skrupelfria brottslingar.

Det begås allt fler brott med unga förövare och offer. Dödsskjutningar har inträffat på allt för många platser i landet. Även i vårt område har uppmärksammade brott begåtts. I Alingsås har två 20-åringar på kort tid blivit rånade på sina mobiler, en av dem misshandlades medvetslös. Bedrövligt att man visar så lite respekt för varandra och inte kan skilja på mitt och ditt.

Uppmärksamheten har varit stor på Paolo Roberto, som greps av polis efter att ha köpt sex av en prostituerad kvinna. Händelsen har gjort att frågor om prostitution och människohandel nu debatteras flitigt i medierna. Det finns ingen typisk sexköpare. Alla yrkes- och socialgrupper finns representerade. Direktörer, poliser, jurister, företagare, journalister, fabriksarbetare, elitidrottare, präster finns bland kunderna.

Jag vet inte hur man kommer åt prostitution och människohandel, men personerna som organiserar handeln med kvinnor ska klämmas åt ordentligt och få kännbara straff. De drabbade kvinnorna måste också få hjälp. Men framför allt måste samhället reagera och agera. Redan tidigt i skolan måste man arbeta med normer, värderingar och människovärde. Killar (i alla åldrar) ska veta att det är allt annat än manligt att bete sig som ett svin.

Brukar ge tips på TV-serier, böcker och filmer. Rekommenderar TV-serien ”After Life” på Netflix, som är skapad av Ricky Gervais (The Office mm). Den handlar om lokaltidningsreportern Tony (Gervais), som har svårt att komma över sin frus död. I serien förekommer flera sköna karaktärer. Det är engelsk svart humor av högsta klass med mustigt/grovt språk, men också med må-bra-känsla!