Inte värdigt att bo utan värme och vatten

Hem & Hyra, som är Hyresgästföreningens medlemstidning, utser Blötbergets fastigheter/Hilldex och mannen bakom Tino Bessou till Sveriges sämsta hyresvärd.

ANNONS

LÄS MER:Socialchefen: ”Ingenting vi är glada över”

Sonen Jonathan Bessou, moderatpolitiker i Alingsås, är med i styrelsen i Hilldex. Far och son Bessou är involverade i flera fastighetsbolag som det skrivits mycket om, bland annat i AT. Då gällde det bristerna på Höglunda i Gräfsnäs.

I Bessous bolag i Blötberget i Dalarna har hyresgästerna varit utan varmvatten, hotats av avstängd värme och el i lägenheterna, eftersom värden inte betalat räkningarna. Husen möglar och underhållet är bristfälligt. Räddningstjänsten har dömt ut två av fastigheterna, då bristerna i brandskyddet var så stora att det bedömdes farligt att bo där.

Bessous affärsidé är att köpa nedgångna fastigheter med stora renoveringsbehov, som sedan hyrs ut till socialt utsatta människor, som har det svårt beroende på missbruk, sjukdom, skulder, arbetslöshet eller på annat sätt har hamnat i en svår livssituation.

ANNONS

”Att bo utan värme och el, det är inte människovärdigt. Detta är bland det värsta vi sett. Det finns mindre nogräknade värdar som skor sig på detta, värdar som bara är ute efter att tjäna pengar”, säger Susanna Skarrie, chefredaktör på Hem & Hyra.

Jag inser att det inte är lätt att hitta bostäder för utsatta människor, men det är inte människovärdigt att låta dem bo utan fungerande värme, el, vatten, duschar och toaletter. Alingsås kommun fortsätter att hyra bostäder av Bessous bolag. Det borde de och andra kommuner sluta med. Så vill inte jag att mina skattepengar ska användas.

Jag har sett de två första avsnitten av polisserien Tunna blå linjen, som har Alingsåsbördiga Sanna Lenken som huvudregissör. Serien har fått mycket beröm, och jag instämmer. Den är inte lik någon amerikansk kriminalare med hårdhudade poliser, mycket skottlossning och våldsamma scener. Tunna blå linjen skildrar polisens vardag i Malmö, där de får handskas med unga ligister som trakasserar affärsinnehavare, våldtäkter, bråk i familjer, bortsprungna flickor, prostitution och droger. Jag kan tänka mig att det är en ganska realistisk bild som ges av polisyrket i en svensk storstad - och kanske också i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga. Ska bli intressant att följa fortsättningen.

Pipelife Sverige AB tänker flytta sin verksamhet i Ölsremma i Tranemo kommun, till anläggningen i Ljung. Det kan innebära 70 nya jobb. Hoppas Herrljunga kan locka några av de anställda i Ölsremma att flytta till kommunen. Ett befolkningslyft vore önskvärt.

ANNONS