Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Urban Kärvling: Jag hatar coronaviruset!

Coronaviruset är djävulskt. Människor över hela världen blir sjuka och många dör. Viruset har lamslagit hela världen och riskerar att ödelägga ofantligt många livskraftiga företag.

Mest utsatta är de som är verksamma i besöksnäringen, restauranger/kaféer och trafikföretag. Här är det fritt fall. Massuppsägningar har redan skett hos Stena Line, Scandic Hotels samt flygbolagen Norweigan och SAS, för att nämna några av de större företagen.

Lokalt är det också stentufft. Patrik Ekelund på Tånga hed i Vårgårda är minst sagt bekymrad. Hittills har Tånga tvingats ställa in 15-20 evenemang. De motsvarar mellan 1,5-2,0 miljoner kronor i uteblivna intäkter. Självklart minskar också kostnaderna, men ett evenemangsområde utan evenemang fungerar inte. Skulle coronaviruset hålla i sig en längre tid slutar det i rena katastrofen för ett av Västsveriges största besöksmål.

Jag lider med Tångagänget och alla andra drabbade, som lägger ned tid och kraft på arrangemang som är till glädje för massor av besökare. Tänk bara på fjolårets publiksuccé Diggiloo, som lockade många tusen besökare till Vårgårda. I år ska Diggiloogänget komma tillbaka till Tånga hed den 5 juli, om inte coronaviruset förstör allt.

Det är inte bara smittan som drabbar oss, det är också farligt om vi får panik. Ska vi låsa in oss och i så fall hur länge? Isolerar vi oss går det åt skogen för våra näringsställen. Vet inte om det går på tvärs mot Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer, men jag slår ett slag för att man ska gynna sitt kaféer och/eller matställen. Vill vi att de ska överleva krisen gäller det att vi ställer upp.

Jag har full respekt för alla som är oroliga och rädda. Jag är också rädd. Men om alla drar sitt strå till stacken och beställer mat och/eller fikabröd lokalt, så finns en chans att mindre näringsställen kan överleva.

I lördags var jag ute och fikade. Brukar alternera mellan olika kaféer, beroende på vem jag fikar med. Glädjande nog var det en del människor, som tog sig en lördagsfika. På kvällen var vi några som gick ut tog en öl, ja det blev nog två. Det var minst sagt glest med besökare. Det vore fruktansvärt tråkigt om coronaviruset gör att näringsställen i Alingsås tvingas slå igen. De gäller förstås i övriga landet också. Passa även på att gynna den lokala handeln i övrigt, alla har det jättesvårt.

För oss sportintresserade är det nattsvart. I stort sett all idrott ställs in på obestämd tid. Svenska Handbollsförbundet blåste av säsongen och Alingsås HK utses som segrare. Är det någon som känner glädje?

Jag hatar verkligen coronaviruset och längtar efter en smittfri sommar med bad, gemenskap och fullsatta uteserveringar.