Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I det instabila världsläget vi har med krig i Ukraina och NATO-ansökan borde våra politiker visa upp enighet och inte lägga fokus på att avsätta en minister. Bild: Filip Landqvist
I det instabila världsläget vi har med krig i Ukraina och NATO-ansökan borde våra politiker visa upp enighet och inte lägga fokus på att avsätta en minister. Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Justitieministern sitter kvar, men S-kollegor avgår

Justitieminister Morgan Johansson (S) sitter kvar. Det blev resultatet av tisdagens misstroendeomröstning i riksdagen.

Tycker att det var onödigt att rikta misstroendeförklaring mot honom av flera skäl.

• Tidpunkten var illa vald. Om riksdagen fällt Morgan Johansson, förelåg en risk att hela regeringen avgått. Det hotade i alla fall statsminister Magdalena Andersson (S) med. Och vem hade vunnit på en ny regeringskris?

• Valrörelsen har redan dragit i gång och ordinarie val är bara några månader bort.

• I det instabila världsläget vi har med krig i Ukraina och NATO-ansökan borde våra politiker visa upp enighet och inte lägga fokus på att avsätta en minister.

• Hur kan vi låta den politiska vilden Amineh Kakabaveh, före detta Vänsterpartiet, än en gång få en av huvudrollerna i det politiska spelet?

Sveriges anseende internationellt har fått sig några rejäla törnar på senare år. Ingen politisk stabilitet utan ett ständigt velande. Att avgörande beslut i riksdagen fattas med hjälp av en enda ledamot, en politisk vilde, är beklämmande. Vi bor i det tidigare internationellt så aktade Sverige och inte i Kalle Ankas Ankeborg.

I sakfrågan om Morgan Johanssons duglighet som minister delar jag kritikernas syn. Han har misslyckats. Vi har fler skjutningar och dödsskjutningar än något annat land i EU. Det yttersta politiska ansvaret för att vidta kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med problemen har landets justitieminister. Dessutom tycks Johansson sakna självinsikt om sina tillkortakommanden. Han skyller ofta och gärna misstag på andra. Jag skulle bli mycket förvånad om han får någon regeringspost efter valet om Socialdemokraterna bildar ny regering. Mitt tips är att han kommer att utses som ny generaldirektör eller landshövding.

Konsekvenserna av det som hände i riksdagen är att Turkiets president Erdogan får vatten på sin kvarn i sitt motstånd mot svenskt NATO-medlemskap. Inte var det väl det som NATO-anhängarna i Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna ville när de ställde sig bakom Sverigedemokraternas misstroendeförklaring?

Johansson klarade sig, men två tunga partikollegor har tvingats avgå. Riksdagsledamoten Dag Larsson avslöjades av polisen, för att ha köpt sex på en förtäckt bordell i Stockholm. Och skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman har bluffat om sin bostadsadress. Han har varit skriven i en stuga på en gård i Vänersborgs kommun. Stugan saknar toalett, rinnande vatten och fönsterrutor är trasiga. Det långa avståndet från ”bostaden” till riksdagen gör att Hellman kammat hem närmare 700 000 kronor i ersättning. Pinsamt avslöjande för en ordförande i skatteutskottet.