Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunens planer för Mjörnstrandsområdet väcker olika känslor. Det förstår jag, men idéerna med kallbadhus, café- och restaurangverksamhet låter mycket spännande!
Kommunens planer för Mjörnstrandsområdet väcker olika känslor. Det förstår jag, men idéerna med kallbadhus, café- och restaurangverksamhet låter mycket spännande!

Urban Kärvling: Kallbadhus och café lyfter Mjörnstranden

Mjörnstrandsområdet engagerar Alingsåsarna. Det märks inte minst på alla kommentarer på sociala medier.

Meningen med det nya planprogrammet är att utveckla området. Det behövs! Vanvård är ett för starkt ord, men det har länge varit stora brister i skötseln av badstranden Playa Mjörn.

Var i tidigare i år i Malmö och Helsingborg, som har fantastiskt trevliga strandpromenader med ett myllrande folkliv. Men vi behöver faktiskt inte gå längre än till andra sidan E20 för att se hur fint ett ganska sunkigt område kan bli. Titta på hur det blivit vid Gerdsken. Här var det mörkt och allt annat än inbjudande. Efter bygget av Gerdska sjöstad/strand har hela området fått ett rejält lyft, med matställen, badbryggor och upplyst promenadväg.

Låt det bli lika fint vid Mjörnstranden. Ta hänsyn till naturvärden och undvik att hårdexploatera området med bostäder. Tvärtom bör det vara en mycket varsam bostadsutbyggnad. Det låter spännande med ett kallbadhus och jag ser gärna att det finnas ett antal badbryggor. Café- och restaurangverksamhet samt toaletter uppfyller också min önskelista.

Språktidningen är en seriös tidskrift. De har prisats internationellt, så sent som 2020 vann Språktidningen European Publishing Congress pris för tidskrifter. Nu ska de kora Sveriges vackraste och även landets roligaste ortnamn. Tidningens läsare har skickat in drygt 500 förslag. En jury har valt ut vardera tio kandidater att rösta på i de båda kategorierna.

Bland på de vackraste namnen finns Klockrike och Morgongåva. Några kandidater till det roligaste för tankarna till sex och tabun, till exempel Stjärtnäs och Snålkuk (ett fjäll). Kanske borde Bögared i Vårgårda kommun, som i bland figurerar i dessa sammanhang, också varit med? Ordet har inget med homosexuella män att göra utan är mycket gammalt och betyder böja. Bög är inte en ovanlig del i orter/platser som ligger vid en vägkrök.

Det finns flera vackra och ”roliga” namn på orter, platser, stadsdelar mm. även i våra bygder. I Annelund finns ett gravfält från järnåldern med det vackra namnet Brudföljet. Har ni läsare några förslag på vackra eller roliga namn?

Som kuriosa kan nämnas att det för några år sedan fanns en vägskylt, som visade avståndet från väg 182 i Herrljunga kommun till kyrkbyn Grovare i grannkommunen Ulricehamn. Det var sex kilometer, men vägskylten Grovare 6 stals gång på gång. Till slut tröttnade Vägverket och kortade avståndet med en kilometer till Grovare 5!

Glöm inte att det på lördag är Farsafton, söndag Farsdag och på måndag Annandagfar.