Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Klok svensk coronastrategi

Glädjande är att vi får allt färre nya coronasjuka i landet. Lokalt i Alingsås var det senaste veckan bara två nya covid-19 fall och inga nya i Vårgårda eller Herrljunga. Sveriges coronastrategi har nog varit ganska klok.

Allt har inte varit bra, vi var helt enkelt inte förberedda på pandemin. Äldreboenden drabbades inledningsvis och det har varit svårt att besöka sina äldre anhöriga på hemmen. Med tiden har vi lärt oss mycket och vårdpersonal på alla nivåer har gjort heroiska insatser.

Till skillnad från många andra länder har Sverige inte haft någon nedstängning. Vi har kunnat leva ett relativt normalt liv, med en del restriktioner. Budskapet att hålla avstånd, tvätta händerna, använda handsprit och nysa i armvecken samt att stanna hemma när vi känt oss dåliga, kan inte ha undgått någon.

Andra länder har kritiserat oss, men statsepidemiolog Anders Tegnell har stått stadigt med fötterna på jorden och sakligt svarat på frågor och förklarat varför vi gjort på ena eller andra sättet. Det som hänt i omvärlden är att coronaviruset sprider sig när länderna öppnat efter nedstängning. Allt fler talar nu om att Sverige valt den bästa vägen.

Svensk Filmindustri (SF), Film i Väst, regissörer och skådespelare har fattat tycke för Alingsås och dess omgivningar. Min pappa Marianne med Hedda Stiernstedt och Rolf Lassgård i huvudrollerna gav Alingsås fin PR med många scener från staden. Lasse-Majas detektivbyrå - Tågrånarens hemlighet var delvis inspelad i Gräfsnäs.

Scener i den nya storproduktion, nyinspelningen av Vilhelm Mobergs klassiska Utvandrarna, ska spelas in i Alingsåstrakten. I huvudrollerna ses Gustaf Skarsgård (Karl-Oskar) och Lisa Carlehed (Kristina). Då produktionen sökt statister i Alingsåsområdet får vi hoppas att några kända lokala ansikten dyker upp i filmen.

Hollywood har fått efterföljare i Bollywood (Indien) och svenska Trollywood (Trollhättan), så trästaden Alingsås borde få namnet All-in(g)-wood. Och skulle det bli en nyinspelning av Lassie vore Vårgårda och Tånga hed, som är hundutställarnas Mecka, en perfekt inspelningsplats. Vårgårda nya Doggy-wood?

Vi fotbollsintresserade ser fram emot helgens Premier Leaguepremiär. 1969 gjorde TV-programmet Tipsextra sitt intåg i de svenska hemmen med direktsänd engelsk fotboll. Många fick ett engelska favoritlag. Mitt lag är West Ham. I likhet med mitt svenska favoritlag GAIS har de tyvärr en märklig förmåga att göra sina fans besvikna.

Har ni möjlighet så passa på att ta säsongens sista utomhusbad nästa vecka, för då drar spanska hettan in över landet med temperaturer på runt 23 grader.