Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Knivrån och skottlossning, räcker det inte med coronaeländet?

Från och med tisdagens nummer är vår förstasida lite förändrad. Vi har tagit bort ordet Nya ovanför Alingsås Tidning. Det var dags, då vi varit i gång med förändringen av tidningen i drygt ett halvår.

Men vi blir inte ”gamla” AT, den tiden är förbi. I dag är Alingsås Tidning en modern lokaltidning, med fokus på att snabbt leverera nyheter på nätet och att göra en läsvärd pappers- och e-tidning med nyheter, reportage, porträtt, sport mm. från kommunerna Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

Tidningsbranschen har flera tuffa år bakom sig och inte blev det bättre när coronaviruset slog till. Precis som många andra branscher drabbas vi hårt. Trots att det i dag läses mer tidningar än någonsin har mediebolag över hela världen svårt med ekonomin på grund av kraftigt minskade annonsintäkter. Inte konstigt då många företag knappt har i gång verksamhet och de flesta arrangemang är inställda.

I förra veckan beslutade News Corp, ett av världens mest inflytelserika medieföretag, att lägga ned hela 60 lokala papperstidningar i Australien. I fyra av landets regioner satsar News Corp enbart på att publicera digitalt.

I AT har vi de senaste veckorna skrivit om en del uppmärksammade brott i Alingsås. Det har varit knivrån, där unga är både gärningsmän och offer. Det har också varit nyheter om yxattack, inbrott, misshandel, narkotikabrott mm. I helgen var det ett stort polispådrag, då det av allt att döma förekommit skottlossning. Polisen hittade en tomhylsa.

Räcker det inte med att hela världen lamslagits av coronaviruset? Ska vi även behöva oroa oss för den meningslösa brottsligheten, när man inte ens drar sig för att använda skjutvapen och kniv? Jag blir ledsen, men framför allt förbannad. Ni som förstör för andra, lägg i stället kraften på att göra något bra.

Våra problem går ändå inte att jämföra med USA:s, där det är omfattande kravaller i flera städer efter det att en svart man dödats av polis i Minneapolis. Många är trötta på polisvåld, rasism och förtryck och demonstrerar därför mot orättvisorna. Flera demonstrationer har urartat och situationen blir inte bättre av att president Donald Trump inte uppträder som en statsman. I stället för att visa förståelse för människors upprördhet och mana till lugn trissar han upp en hätsk stämning med arroganta uttalanden och hot om att sätta in militär mot demonstranterna.