Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ledarbild Urban Kärvling Bild: Filip Landqvist
Ledarbild Urban Kärvling Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Längtar efter sommar utan måsar

Sommaren är min favoritårstid, utan någon som helst konkurrens. Gillar värme, sol och bad. I augusti blir det ännu bättre, då har de skrikande måsarna gett sig av.

Det är härligt att sitta utomhus och fika, äta och dricka gott tillsammans med goda vänner. Juli har inte bjudit på något vidare sommarväder. Vi får se fram emot en solig och varm augusti.

Dock, så är jag enormt trött på alla måsar i stan. De har skrikit hysteriskt högt och hållit på i stort sett dygnet runt.

För några år sedan skrev jag ett kåseri, efter att ha blivit attackerad av måsar som släppte flera skitbomber på min nyinköpta sommarjacka, då jag råkade gå förbi en måsunge. I texten skrev jag något i stil med att jag önskade livet ur måsarna. Då fick jag arga mejl, att jag var en ond människa och dålig pappa, som ville ta död på fåglarna bara för att de skyddar sina barn.

Jag har inte blivit en bättre människa, då jag fortfarande tycker att de skrikande måsarna är ett stort problem. Men nu är årets plåga är snart över. När måsungarna lärt sig flyga brukar de flytta ut på åkrarna.

I augusti drar politiken i gång igen. Tycker att den så kallade borgfreden, som vi haft i våra kommuner, varit berättigad i de svåra tider vi gått igenom. Men nu är det dags för politisk debatt igen. Statens och kommunernas ekonomiska läge har allvarligt försämrats på grund av konsekvenserna av covid-19. Den politiska debatten lär handla mycket om besparingar, avgifts- och skattehöjningar. Fokus blir välfärdsfrågor (skola, vård, omsorg) och migrationspolitiken.

I förra veckan gjorde jag comeback som reporter i Vårgårda och Herrljunga. Det var cirka 1,5 år sedan jag senast skrev en ”vanlig” artikel. Skrev om Lena Gustafsson i Södra Härene, som valts till ordförande för Västergötlands hembygdsförbund och två utflyktsmål. Nycklabackens gravfält i Fölene i Herrljunga kommun och Labyrinten i Ornunga i Vårgårda. Dessutom blev det en artikel med Herrljungas näringslivschef Carl-Olov Holmström i Od. Han älskar att plocka, safta, sylta och förstås äta körsbär.

Carl-Olov har jag känt i många år. Han är en klok och jordnära person, om man nu kan säga det då han stod på liften flera meter upp i luften och plockade de röda bären. Jag fick nöjet att vara med på en tur upp i liften, som når 22 meter. Nu stannade vi vid dryga fyra meter. Det räckte mer än väl för att få lite Lisebergskänsla och en fin utsikt över bygden.

Inhoppet gav mersmak. Vem vet, kanske ger jag mig ut på fler reportageresor i Vårljunga. Ta det som ett löfte eller hot!