Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Urban Kärvling: Lyfter på hatten för handlingskraftiga politiker!

I deppiga coronatider måste vi vara optimister, annars klarar vi inte av vardagstillvaron.

Johan Giesecke, professor emeritus och tidigare statsepidemiolog, tror att vården i Sverige klarar av corronavirusepidemin. Han tror också att vi i Sverige utvecklar en flockimmunitet och att det kan ske i slutet av maj. Det låter hoppfullt, men innebär minst två månader av vedermödor.

Mitt i allt elände vill jag lyfta på hatten för våra politiker, som visar handlingskraft. Alla har insett att det inte är läge för något partipolitiskt käbbel. Tillsammans har man enats om kraftfulla åtgärder. Det ska ställas i ordning fler vårdplatser och landets sjukhus satsar, att på kort tid få fram många nya intensivvårdsplatser.

Några av de ekonomiska åtgärderna är att Riksbanken lånar ut 500 miljarder till coronadrabbade företag och regeringen skjuter till 300 miljarder i stödpaket till näringslivet. Syftet är att undvika att livskraftiga företag går omkull och med det kraftigt stigande arbetslöshet. Moderaterna går ett steg längre och föreslog under måndagen bland annat att staten betalar arbetsgivaravgifter för alla företag i Sverige under april och maj. Det skulle innebära en kostnad på 72 miljarder kronor.

Tycker att vår finansminister Magdalena Andersson (S) är en samlande kraft, som inger förtroende. Hon är kunnig, lugn och pedagogisk. En annan som imponerar på mig är centerpartisten Anders W Jonsson, gruppledare i riksdagen och vice ordförande i partiet. Nu när Annie Lööf är föräldraledig vikarierar han som partiledare. Anders W Jonsson är även barnläkare och trots att han egentligen har fullt upp med politiken hänger han på sig läkarrocken och hjälper till på Gävle sjukhus. Respekt!

Vi har en kämpig tid framför oss. Det kommer att krävas stora uppoffringar av alla, men hjälps vi åt så ska det gå vägen. Trots alla bekymmer och känslan av vanmakt måste vi hålla humöret uppe och se framåt.

Jag har varit ledig några dagar och gynnat hårt prövade näringsställen genom att äta och dricka gott. Dessutom njutit av det soliga, men något kylslagna, vårvädret. Och jag har inte varit ensam, många har passat på att möta våren. Tänk om vi snabbt kunde bli av med det där lilla djävulska viruset som förstör så mycket och få en härlig sommar. Det drömmer jag om!

Fram tills dess blir det en del TV-tittande. Kan varmt rekommendera den danska kriminaldramaserien DNA på SVT Play. Den är spännande med oväntade vändningar. Bra skådespelare, bland andra Anders W. Berthelsen som vi sett i många filmer och tv-serier och brittiska storstjärnan Charlotte Rampling.

Och så ett lästips. Kastanjemannen av dansken Sören Sveistrup. En brutalt spännande deckare.