Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Urban K Bild: Filip Landqvist
Urban K Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Mjörnstranden bör byggas ut varsamt

Efter två veckors semesterledighet i Växjö, Halland och en inspirerande(?) resa till tygriket i Kinna är jag tillfälligt tillbaka på redaktionen för några praktiska göromål.

Under den korta tid jag varit borta har AT publicerat många intressanta och vällästa artiklar. Fastnade för två nyheter, NKT i Alingsås (f.d. ABB Kabeldon) har fått en rekordorder, som innebär nyanställningar. Sådana här positiva nyheter behövs och ger framtidstro. Glädjande är också att Alingsås kommun ser framåt och planerar för fortsatt expansion. Som före detta samhällsplanerare är jag särskilt intresserad av frågor hur samhällen och kommuner utvecklas.

Alingsås kommun har lagt in högsta växeln och jobbat bort bygglovskön. Bra gjort! Tilltalas av tankarna att bygga och förtäta staden snarare än att satsa på nya större utvecklingsområden utanför. Då kan man förhoppningsvis dra nytta av redan gjorda investeringar i infrastrukturen. Att det byggs i andra kommundelar är också positivt.

Dock får inte beslutsfattarna bli fartblinda i sin exploateringsiver. Hur många bostäder det ska byggas vid Mjörnstranden finns det delade meningar om. Jag håller med Simon Waern (S) och hoppas på en varsam utbyggnad, som inte förstör utan tar tillvara på områdets kvaliteter. Att så centralt ha en välbesökt och tillgänglig badstrand (som dock kunde skötas bättre) är en tillgång för stan. Att alla ska kunna promenera och cykla i områdena runt sjön, utan att känna att man tränger sig på boende är värdefullt.

Efter mina år i Vårgårda, känner jag många i kommunen. Några har hört av sig och undrat hur det kunnat gå så illa med Vårgårda Bostäders ekonomi.

Bolagets egen utredning visar att före detta kommunalrådet och ordförande i kommunfullmäktige Mattias Olsson (M) hade rätt i sin kritik att bolagets ekonomi är körd i botten. Skulderna beräknas vara runt 600 miljoner kronor vid årsskiftet. Det är enormt stora belopp.

Den så omskrivna miljösatsningen - ombyggnaden och vätgasprojektet på Klockarebolet - ser ut att sluta på 360 miljoner kronor utan att vätgasen ens kommer i gång. Ändå finns det kommunpolitiker som tycker att projektet är bra. Jag tycker det är ett präktigt fiasko, även om man kan använda solcellerna.

Nuvarande ordförande Mikaela Engström (M) fick ta över ett ekonomiskt råttbo. Hon har visat handlingskraft – till skillnad från tidigare styrelse och vd, vars ekonomiska medvetenhet måste ha varit obefintlig. Vad är annars förklaringen till att pengarna okontrollerat har fått rinna i väg. I slutändan blir det hyresgästerna och kommuninvånarna som får betala notan.