Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Nu byter vi mysdressen till finkläderna

Vi svenskar har inte varit särskilt modemedvetna under pandemin. Favoritplagget har varit joggingdress. Det gäller för både kvinnor och män.

För några år sedan hakade jag på modetrenden med onepiece (det är ett plagg som kan sägas vara en löst sittande kroppsstrumpa/mjuk overall). Man såg ut som en jättebebis. Publicerade en bild på mig iförd en onepiece på Facebook. Av någon anledning blev den bilden min mest gillade det året.

Det känns rätt bra att läsa vad Elias Erlandsson på Tremark säger till AT:s reporter Jenny Schagerlind: ”De senaste tre veckorna har försäljningen av finkläder ökat markant”. Så när vi efter semestrarna - förhoppningsvis fullvaccinerade - träffas igen, så gör vi det med stil.

I pandemitider har vi lärt oss att ta hänsyn till varandra. På jobbet samlas inte alla arbetskamrater runt konferensbordet eller fyller en hörsal för att lyssna på ett föredrag. Det flesta möten sker digitalt, allt för att undvika smittspridning av covid -19.

Det är inte på grund av mänsklig hänsyn som det globala e-handelsföretaget Amazon använder teknisk utrustning när de övervakar sin personal. De vill ha full kontroll hur ofta personalen är på toaletten och hur länge de är där, om de pratar med arbetskamrater, var de rör sig mm. Det senaste är att personal, som anses jobba för långsamt, sägs upp via en app!

Amazon tycks ha det fiktiva landet i George Orwells klassiska roman 1984 som förebild. Här övervakas folket hela tiden av regeringen. Det är från Orwells bok vi fått uttrycket ”Storebror ser dig!”

I fjol var debatten livlig, då de stora IT-jättarna Facebook, Google samt Amazon fick etableringsstöd i mångmiljonklassen samt enorma subventioner av energiskatten, allt för att företagen skulle skapa jobb i Sverige. Men hur många arbetstillfällen har det blivit?

I en krönika återgav jag ett minne från 1970-talet. Jag skrev att jag satte mig, tog en cigg och var lycklig. Det tycker en läsare var dumt skrivit, jag borde inte propagera för rökning. Därför slår jag med bestämdhet fast att jag tycker så illa om rökning att jag slutat flera gånger. Och nu är det väldigt många år sedan jag rökte. Rökning är dumt, farligt och skadligt - även för andra. Och så kostar det en massa pengar.

Rökning försämrar hälsan, men många elitidrottare har varit rökare. Det var mer vanligt förr, då rökning inte sågs som särskilt farligt. En av världens bästa fotbollsspelare, Johan Cruyff syntes ofta med en cigarett i mungipan och den frejdige danske stjärnanfallaren Preben Elkjaer var storrökare. Han älskade att röka och tog en cigg innan och efter matchen. Även en i halvtid. ”Jag får ju inte röka på planen” var hans förklaring.