Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Nya och gamla E20 lyft för Vårgårda

Jag hajade till när jag läste rubriken att kommunalrådet Daniel Filipsson (M) lovade skattesänkning. I pandemitider, när det pumpas in pengar från staten till kommunerna, är det då vettigt att sänka skatten?

Nu visade det sig handla om att Alingsås kommun tar över vägansvar i Sollebrunn (gäller inte riksväg 42 och väg 190, som Trafikverket ansvarar för), så att Sollebrunnsborna ska slippa betala avgift till vägförening. Det är en gammal ”rest” från kommunsammanslagningen 1974, som regleras. Denna ”skattesänkningen” motsvarar vägavgifter på mellan 800-1 000 kronor per år.

När nya E20 är klar mellan Alingsås och Vårgårda vill kommunerna (framför allt Vårgårda) ha en med räcke separerad cykelväg längs ”gamla” E20. Kostnaden beräknas till 22 miljoner kronor, där regionen står för 50 procent. Vårgårdas del beräknas till 10 miljoner kronor. En bra investering för kommunen. Nya E20 och en bra cykelväg kommer att höja attraktiviteten och intresset för nya bostäder i området. På sikt ett guldläge för Vårgårda att fortsätta växa.

Det går inte att skriva ledarkrönikor utan att beröra covid-19, då antalet sjuka ökar kraftigt i landet, så också i vårt område. Allt fler behöver sjukhusvård. Råden från myndigheterna skärps och statsminister Stefan Löfven uttalar sig om att läget är kritiskt. Jag hatar verkligen covid-19! Längtar efter den dagen då skiten är väck, så att vi kan umgås utan att ha långa avstånd mellan oss!

Spelar det någon roll för oss i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga vem som är president i USA? Ja, det gör det, då det är världens mäktigaste land. De beslut som fattas i USA berör våra företag, speciellt de med internationellt utbyte. Valet kan också få konsekvenser för kurser på aktier och fonders utveckling. Det påverkar alla sparare.

Det är i skrivande stund mycket jämnt mellan kandidaterna. Det definitiva resultatet kommer först om några dagar, när alla poströster har räknats.

Det är märkligt att ett land, som ligger i framkant inom alla områden, med universitet i världsklass har så svårt att få fram politiker i toppklass. Är Donald Trump och Joe Biden det bästa man kan vaska fram, ja då är det verkligen illa ställt med USA.

Donald Trump är arrogant och inte särskilt påläst. Under sina fyra år vid makten har han styrt landet utifrån dagsform och plötsliga infall. Med tanke på hans humörsvängningar och förnekelse av fakta har det inte funnits någon genomtänkt strategi i politiken. Men det kanske är det som varit Trumps strategi, att styra landet på uppstuds. Och den snart 78-årige Joe Bidens bäst före datum har gått ut för länge sedan.