Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraterna fick rekordmånga röster i Vårgårda och Herrljunga, trots att partiet haft stora svårigheter att få kandidater att ställa upp. Märkligt att bristande närvaro och tysthet lönar sig, skriver Urban Kärvling.  Bild: Filip Landqvist
Sverigedemokraterna fick rekordmånga röster i Vårgårda och Herrljunga, trots att partiet haft stora svårigheter att få kandidater att ställa upp. Märkligt att bristande närvaro och tysthet lönar sig, skriver Urban Kärvling. Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Ofattbart att obefintlig närvaro gav SD rekordmånga röster

Fram till valdagen strömmade det in insändare till AT. I papperstidningen fick vi ta till extra sidor i varje nummer för att bereda plats. Ändå hade vi ingen möjlighet att publicera alla insändare.

De flesta handlade förstås om ämnen man ville få upp på den politiska dagordningen. Många var skrivna av personer som är aktiva i kommunpolitiken. Efter valet tycks luften ha gått ur de flesta, i alla fall är det lugnt, mycket lugnt på insändarfronten.

Jag fascineras av det faktum att så många kommunpolitiker i våra tre kommuner: Alingsås, Vårgårda och Herrljunga är tysta mellan valen. De verkar inte ha några åsikter, i alla fall håller de effektivt inne med vad de tycker. Men när det drar ihop sig till valrörelse vaknar de upp och har många förslag. Så här är det alltid och inget parti utmärker sig mer än något annat.

Sverigedemokraterna var det stora vinnarpartiet i hela landet. I Alingsås är deras företrädare aktiva, men i Vårgårda och Herrljunga finns mycket att önska för alla som röstat på dem. De senaste mandatperioderna har SD inte lyckats besätta de platser partiet fått i kommunfullmäktige. I Vårgårda är det i stort sett alltid tyst från SD-håll.

Partiet har haft problem även i Herrljunga, men här har gruppledaren Jacob Brendelius, i alla fall varit aktiv på så sätt att han under innevarande mandatperiod hunnit med att hoppa av från SD, varit politisk vilde, gått över till Kristdemokraterna för att återigen hamna i SD som gruppledare. För uppvisandet av denna politiska stabilitet belönades han med att bli ordförande i valnämnden!

Obegripligt att så många röstat på SD i Vårgårda och Herrljunga (sex mandat i båda kommunerna) när stolar i fullmäktige stått tomma. Nu lovar SD:s nye gruppledare i Vårgårda, Roy Sjöberg, att man inte kommer att ha några tomma stolar, men starten imponerar inte. Redan innan valet hoppade 2 av 9 kandidater på valsedeln av!

Vi matas dagligen med dystra nyheter. I vår närhet är det krig. Vi har energikris, höjda räntor, prisökningar med mera. Lokalt i Alingsås är det bekymmer med långa bilköer och trafikträngsel. Och så närmar sig tråkiga oktober, då det blir kallare och mörkare. Därför behöver vi alla muntras upp och göra något kul tillsammans med vänner. Varför inte välkomna hösten med en tyskinspirerad Oktoberfest i helgen i Åmanska parken? Och sen har vi Lights in Alingsås. Kanske blir inte hösten så trist ändå.

LÄS OCKSÅ: Får vi två ministrar från AT-området?

LÄS OCKSÅ: Firma Filipsson (M) och Waern (S) styr vidare i Alingsås

LÄS OCKSÅ: AT:s ledarskribent Urban Kärvling om det lokala valresultatet