Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Offentlig konst väcker starka känslor

Sverigedemokraterna i Alingsås tycker att dagens arkitektur inte är smakfull. Partiet vill se klassisk arkitektur. De vill också att infartsvägarna ska vara inbjudande, inte motbjudande.

Det första intrycket av en ort är viktigt. Är det välskött och snyggt blir man positivt inställd. Kommuner som lägger ned tid på fina blomsterarrangemang i den offentliga miljön får pluspoäng av mig.

Statyn på ”handväskekvinnan” i Åmanska parken väcker fortfarande känslor. Att SD ogillar statyn är känt sedan tidigare. Gruppledaren Boris Jernskiegg tycker kvinnan skapar negativa känslor och negativ publicitet för kommunen. Nu vill han se en glad flicka med en blomsterbukett i stället för den ”ilskna damen”. Inför Alingsås 400-årsjubileet ville Jernskiegg resa en ståtlig staty på Lilla torget över krigarkonungen Gustav II Adolf, som utfärdade stadsrättigheterna till Alingsås.

Den offentliga konsten och arkitekturen skapar debatt och väcker känslor. Att döma av reaktionerna engagerar det även Alingsås Tidnings läsare. Vad som är vackert eller ej ligger i betraktarens ögon. På Facebook vädras åsikter om den plåtbeklädda tingsrätten. Några tycker den är jätteful, andra precis tvärtom. Jag tycker tingsrätten är fräck. Tillbyggnaden fick Plåtpriset 2016. I motiveringen nämndes att den är spektakulär och unik samt att man tog till vara på det gamla klassiska materialet zink, som användes som takmaterial och tog ner det till panelen.

Nyligen tyckte någon att det planerade bygget vid Prästlyckan ser fult ut på presenterade skisser, medan andra var betydligt mer positiva och tror att fastigheten kommer att smälta bra in i miljön.

Det spelar ingen roll var det byggs nya hus eller var man reser statyer. Det finns alltid de som är för och de som är emot.

I Borås blev det ett himla liv om konstnären Jim Dine och hans staty Pinocchio, när den skulle uppföras för dryga tio år sedan. Borås Tidnings nuvarande chefredaktör Stefan Eklund, som då var tidningens kulturchef, tittade härom året tillbaka på den uppskruvade Pinocchiodebatten. Det blev en staty och i dag är det få Boråsare som vill ta bort den. Eklund avslutade sin tillbakablick med att konstatera den lite pikanta placeringen av lögnens symbol - Pinocchios näsa växer ju när han ljuger. Statyn står strax intill Borås Tidning!

Första debatten mellan president Donald Trump och utmanaren Joe Biden blev en pinsam historia med pajkastning och personangrepp. Donald Trump borde fått ställa sig i skamvrån, men båda två får underkänt betyg i uppförande och ordning. Det är genant att världens mäktigaste land inte har bättre kandidater till presidentämbetet att välja på.