Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Oppositionsrådet Simon Waern (S) är en slug politiker

Oppositionsrådet Simon Waern (S) har figurerat en del i spalterna den senaste tiden. Det har varit då (S) haft ett meningsutbyte med Kristdemokraterna om kommunens lånetak och när Vänsterpartiet var irriterade på att (S) sa ja till att Alingsåshem får sälja fastigheter.

Socialdemokraterna har varit framgångsrika i att få med sig borgerligheten i att upphäva LOV för äldreboendena i kommunen. Simon Waern visar politisk slughet och fingertoppskänsla. Han förstår att politik går ut på att kompromissa, för att nå bästa resultat för sitt parti.

Som byggnadsantikvarie brinner han för frågor som rör byggnader, byggnation och stads- och boendemiljöer. Han vill att politikerna tar befälet vid nybyggnation och ställer krav på byggherrar, i syfte att det som byggs i Alingsås ska ha vacker arkitektur och gärna olika upplåtelseformer. Om detta råder det politisk samsyn, vilket visar sig i den markansvisningstävling som utlysts för den attraktiva tomten i Stadsskogen, som i dag används som grusparkering.

Sedan kan man fråga sig vad som är vackert eller ej. Det ligger helt i betraktarens ögon. Jag tillhör dem som tycker Alingsås Tingsrätts plåtbeklädda byggnad är vacker, andra tycker den ser anskrämlig ut.

I Vårgårda, där politikerna av tradition oftast har samsyn, är man inte helt överens om var det ska byggas nya bostäder, t.ex. i den så kallade Tångaskogen. I det nya bostadsområdet Fagrabo Väst råder det också olika åsikter. Tony Willner (S) vill inte ha stora ”VD-tomter”, då han menar att personer inte söker sig till Vårgårda för att bygga en lyxvilla. Han tycker att det ska byggas hyresrätter i fina lägen. Mikaela Engström (M) vill ha fler större villatomter, som det är i dag är brist på.

Jag ser ingen motsättning i att vilja bygga hyresrätter i bra lägen och stora villor för dem som vill lägga sina pengar på ett sådant boende. Det borde finnas gott om plats att bygga bostäder i alla upplåtelseformer i Vårgårda.

Många framträdande centerpartister har meddelat att de slutar med politiken efter innevarande mandatperiod, bland dem märks t. ex. Anders W Jonsson, förste vice partiordförande och Emil Källström, partiets ekonomisk politiske talesperson.

En som aldrig borde återkomma i politiken meddelar nu att han gör snabb comeback. Det är den skandalomsusade före detta EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C), som tvingades lämna sina uppdrag då det blev känt att han var sambo med en man som dömts till långt fängelsestraff för flera grova sexuella övergrepp mot barn. Federley säger till P4 Dalarna att han ska ställa upp i kyrkovalet i hemkommunen Gagnef. Hans återkomst kan väl bara leda till att ännu fler centerpartister lämnar politiken.