Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Oro i Vårgårda, vad händer?

Människor i Vårgårda är oroliga och undrar vad det är som händer i samhället.

Obehagliga händelser har inträffat. I fredags ryckte polisen ut efter larm om en knivman vid en skola. I söndags skrevs det på sociala medier om en man som uppträdde hotfullt och följde efter en kvinna till hennes jobb. Hon uppfattade att han hade kniv. Finns det ett samband? Och så har vi det våldsamma rånet på My Way.

Incidenten med knivmannen på Lindbladskolan fick många att tänkta på grundskolan Kronan i Trollhättan 2015, då en gärningsman attackerade elever och personal. Fyra personer dödades, tre oskyldiga och gärningsmannen.

Vårgårda kommuns hantering av händelsen var föredömlig, oavsett om det var en knivman vid skolområdet eller ej. Skolan stängdes snabbt, det gällde även Gullhögen och andra skolor i kommunen. Barnen togs in i klassrum och i rummen fanns vuxna personer. Föräldrar informerades och det gavs tydlig information och klara besked vad som gällde. Ett proffsigt agerande. Även polisen fanns på plats och ingav lugn.

Otryggheten i landet ökar, aldrig har så många känt oro över brottsligheten. Politiker på ministernivå säger att något måste göras.

Det finns händelser i livet som etsat sig fast i minnet. Jag minns när Neil Armstrong tog första stegen på månen 1969, morden på statsminister Olof Palme och utrikesminister Anna Lindh. Ett ljusare minne är Thomas Ravellis straffräddning mot Rumänien i VM 1994.

Lokalt tänker jag på snöovädret som lamslog Västsverige den 17 november 1995, 25-årsjubileum! Jag jobbade på AT:s lokalredaktion i Herrljunga och pulsade i meterdjup snö från huset på Krokvägen till jobbet. Längs Ringleden blev det lättare, då jag gick i ett upptrampat spår ända till redaktionen på torget. Spåren var gjorda av kollegan Jan Claeson.

Kvällen innan hade kommunfullmäktige sammanträde. Det var då KD-politikern Nisse Wingqvist från talarstolen fällde de berömda orden, ”Nu är vi insnöade”. Och han syftade inte på debatten utan på det ymniga snöfallet!

Hotell Gyllene Kärven var knökfullt med folk, då ett X 2000-tåg var fast på Herrljunga station. Maten på hotellet tog slut, så man fick finkamma ortens livsmedelsaffärer.

Folk ringde och klagade att de inte fått tidningen. Vi bad dem titta ut och gissa varför. En känd Herrljungabo ringde. Hans stora bekymmer var att få tag på något starkt inför helgen. Hade vi någon flaska han kunde få köpa? Till sin förtvivlan fick han ett negativt svar.

Positivt var att många hjälptes åt, huserade gäster i sina hem och tog hand om gamla och ensamma som bodde lite ensligt. Räddningstjänsten gjorde berömvärda insatser. Ovädret klarades av bra och den törstige och torrlagde personen överlevde också snödagarna.

LÄS MER: Efter polisinsats vid skola – nytt larm om knivman i Vårgårda

LÄS MER: Stor polisinsats efter larm om knivbeväpnad man vid skola