Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredagar är bästa dagen. Denna fredag startar en ny omgång av populära frågesportprogrammet På spåret i SVT. Trevliga tävlande och bra musik.  Bild: Filip Landqvist
Fredagar är bästa dagen. Denna fredag startar en ny omgång av populära frågesportprogrammet På spåret i SVT. Trevliga tävlande och bra musik. Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: På fredagar växlar vi in på rätt spår!

Fredag är min favoritdag. Då blir det avkoppling med mat och dryck. Inte sällan hamnar jag framför TV-apparaten.

Denna fredag börjar 33:e omgången av frågesportprogrammet På spåret. Ett trevligt underhållningsprogram med spännande deltagare. Oftast bjuds det också på högklassig musik i studion. De regerande mästarna Cecilia Düringer och Jonatan Unge är med igen. Senast visade de på imponerande kunskaper och de var extremt snabba att knäcka ledtrådarna till resmålen. Cecila Düringer var omänskligt bra.

Jag har alltid gillat På spåret och särskilt kul är det när man varit i eller passerat AT-området. Roligt är det också när resmålet är ett ställe i Sverige eller utomlands som man själv besökt och känner igen. Hinner man dessutom ”rycka” i nödbromsen och gissa rätt innan de tävlande är tillfredsställelsen stor!

Ändå tycker jag att Filip & Fredriks lite annorlunda tävlingsprogram Alla mot alla är ännu mer sevärt. Filip & Fredrik kallar programmet en punkigare version av På spåret. Det håller jag med om! Frågorna kan handla om allt mellan himmel och jord och en del tävlingsmoment är udda. Det blir många skratt. Man behöver inte välja det ena eller det andra programmet utan kan underhållas av båda. Det gör jag.

I båda programmen paras kända personer samman. Blandningen kan bli hur bra och rolig som helst, då de flesta är mycket allmänbildade. Många av deltagarna har varit med i båda programmen. Det går också att bli publikfavoriter även om man inte alls är bra. Den kände journalisten Janne Josefsson och hans tävlingspartner, skådespelerskan Cecilia Frode har varit med i båda programmen, men man kan inte med bästa viljan i världen säga att de besitter några större kunskaper. Men de har bjudit på sig själva och då blir det kul. Får se om det dyker upp några nya tittarfavoriter.

Så kom då det väntade beskedet från andra sidan Atlanten. Donald Trump ställer upp i presidentvalet 2024. Något fel på hans självförtroende är det inte. Redan vid valet 2020 var jag kritisk till att kampen om världens mäktigaste ämbete stod mellan två ålderstigna gubbar. Om två år är Trump 78 år. Skulle han göra comeback i Vita huset hinner han fylla 82 under presidentperioden. Anmärkningsvärt är att sittande president Joe Biden funderar på att ställa upp för omval. Biden är 82 år 2024 och blir 86 år under nästa presidentperiod. Ingen av herrarna har blivit vare sig yngre eller klokare. I stora landet USA finns så otroligt många kompetenta personer, så visst borde det finnas yngre kandidater hos både Republikanerna som Demokraterna!