Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Urban Kärvling: Politiker och statliga chefer anser sig förmer än andra

Samhällsutvecklingen går åt fel håll. Och då menar jag inte de negativa effekterna av coronasmittan.

Viruset kan vi inte göra så mycket åt, annat än att hoppas att vaccinet biter. I tisdags startade vaccineringen i Alingsås, så nu är vi äntligen igång!

Det jag ser med oro på är att kriminaliteten bland unga tilltar och blir våldsammare. På nyårsnatten ryckte polisen ut för att stävja okontrollerat fyrverkeriskjutande och bråk i centrala Vårgårda. Poliserna blev de attackerade av aggressiva ungdomar, som slog på polisbilen. En polis blev också sparkad i ryggen. Detta respektlösa och fega beteende är oacceptabelt. Att det händer i lilla Vårgårda visar att vi har problem i hela landet.

Den S-ledda regeringen har presenterat åtgärder för att komma till rätta med ungdoms- och gängkriminaliteten. Det finns förstås bra förslag, men också några jag ifrågasätter. För att begränsa rörligheten för framför allt 15-17-åringar som begått brott, ska det införas så kallad helghemarrest som kontrolleras med fotboja.

Man tar sig för pannan, ska det avskräcka? Ynglingarna, som ställer till det allra mest är inte några duvungar. De ger sig fysiskt på blåljuspersonal. En helg med fotboja hemma i TV-soffan låter i mina öron behagligare än kvarsittningarna jag fick på högstadiet för många år sedan.

De som menar att kriminaliteten inte ökat kan ta del av Aftonbladets uppgifter i granskningen ”Nätverken”. Tidningen skriver att antalet ouppklarade mordfall i kriminell miljö i Stockholmsområdet uppgår till 52 stycken på fem år.

Ledande politiker och statliga chefer anser sig förmer än andra. De talar med kluven tunga - säger en sak och gör en annan. Statsminister Stefan Löfven (S) och ministerkollegan Morgan Johansson (S) företräder regeringen, som uppmanat svenska folket att inte julhandla i köpcentrum, för att minska smittorisken. Men de var själva var ute och shoppade. Det gjorde även andra ledande politiker.

Och så har flera generaldirektörer, trots uppmaningar att stanna hemma, varit ute och rest. Dan Eliasson, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, slår alla rekord i dåligt omdöme. Han åkte till Kanarieöarna, med förklaringen att han tvingats avstå från flera resor under pandemin och det var nödvändigt att komma bort. Eliasson spottar på alla inom vården, som gång på gång beordras in för att jobba. De har inte fått vara lediga och definitivt inte kunnat resa utomlands. Allt talar för att Eliasson får lämna sitt uppdrag. Men han kommer inte att gå lottlös. Mitt tips är att han tilldelas ett högavlönat och totalt meningslöst utredningsuppdrag.

Fotnot: Efter det att ledarkrönikan skrevs begärde Dan Eliasson under onsdagseftermiddagen att få lämna sitt uppdrag som generaldirektör.