Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Politiskt dilemma: Nya bostäder eller grönområden

För att ett samhälle ska växa, så krävs det nya bostäder. Kommuner måste därför förtäta i befintliga bostadsområden eller exploatera nya. När det ska byggas i skogs- och grönområden reagerar många, t. ex. grannar och naturvänner negativt.

Människors engagemang för att bevara natur- och friluftsområden är stort. Det har vi sett i Stadsskogen i Alingsås, Tångaskogen/Tånga gränd och Hallaberget i Vårgårda. De massiva protesterna mot byggnation i Tånga fick politikerna att ändra sig.

Forskning visar att det är positivt för både den fysiska och psykiska hälsan att vara i naturen. Man blir mer aktiv och därmed friskare, men naturen är också rogivande, så stressnivån minskar. Barn trivs och har roligt när de t. ex. klättrar i träden och går på ”upptäcktsfärd”.

Politiker och tjänstemän har det inte lätt med balansgången, att avväga olika intressen mot varandra. Var ska man bygga och hur hårt ska man exploatera? Det går inte att ge ett generellt svar, då varje område är unikt. Jag avundas inte beslutsfattarna, men visst borde det finnas ordentligt med plats för grönområden. För har man väl byggt hus går inte naturen att återställa.

Den enorma explosionen som drabbade boende i en fastighet i Annedal i Göteborg har inte bara satt skräck i de boende utan skakat om hela samhället. I skrivande stund pekar det på att någon placerat en kraftig bomb i huset, alltså att ett grovt brott ligger bakom förstörelsen. Flera människor skadades, varav två allvarligt och många är i chock. Äldre med rollator fick bäras ut ur sina lägenheter av räddningspersonal, föräldrar fick balkongvägen rädda sina barn genom att lyfta ner dem till någon som tog emot. Boende i 140 lägenheter har evakuerats.

Om det visar sig vara ett brott, så rör det sig om synnerligen fega gärningsmän utan något som helst samvete. Att ge sig på helt oskyldiga människor, gamla som unga, visar att brottsligheten nått en omänsklig bottennivå.

Sverige utmärker sig i en internationell jämförelse, som det land i Europa som har den sämsta brottsutvecklingen. Det dödliga våldet med skjutvapen har ökat de senaste 20 åren samtidigt som dödsskjutningarna i övriga länder i Europa minskat. Yngre killar i kriminella gäng utmärker sig i statistiken, åtta av tio dödsskjutningar sker i dessa gäng.

Gerdskens BK sparkade sin tränare Calle Skoglöf med omedelbar verkan. Ett drastiskt beslut att inte ens låta honom fortsätta säsongen ut. Före detta storklubben IFK Göteborg är pigga på att sparka tränare. Mikael Stahre är klubbens tredje på kort tid. Effekten av tränarbytena är att laget är sämre än på många många år.