Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Rankingar är populära, om kommunen hamnar i topp

Vi journalister gillar rankingar. Det kan gälla kommunernas placering när man exempelvis jämför bäst företagsklimat, resultaten i skolan, nöjdhet inom äldreomsorgen och vilken kommun som är bäst att leva i.

Kommunpolitiker älskar rankinglistor, förutsatt att den egna kommunen hamnar högt! Då köper man resultatet rakt av och firar gärna med kaffe och tårta. Men när det går åt andra hållet och kommunen hamnar i botten av listan, så letar man fel i statistiken. Då hävdas det inte sällan att uppgifterna är felaktiga eller gamla och att det nu har vänt uppåt.

Minns en kommun i närheten, som för några år sedan hamnade bland de sämsta i landet i en undersökning av företagsvänlighet. Företrädare för kommunledningen uttalade sig i lokaltidningen och sa att undersökningen var så undermålig att den borde kastas i papperskorgen.

En sak är säker, man ska ta alla rankingsiffror med en stor nypa salt, oavsett om det går bra eller dåligt.

Den senaste undersökningen är gjord av nyhetsmagasinet Fokus, som för 15 året i rad bedömer vilken av landets 290 kommuner som är bäst att bo i. Undersökningen utgår från tio olika kategorier, till exempel arbetsmarknad, bostäder, kultur och fritid.

Alingsås placerar sig bäst av AT:s kommuner med en klart godkänd 46:e plats, 20 placeringar bättre än i fjol. Även Herrljunga tar ett kliv uppåt, från plats 210 till 179. Vårgårda gör en djupdykning från en hedrande 83:e plats i fjol till plats 201.

Varför Vårgårda backar 118 placeringar kan jag inte förklara. Jag tycker det finns en indikator som övertrumfar de flesta när man mäter en kommuns popularitet. Det är hur många fler invånare kommunen får. Växer den, så tycker folk uppenbarligen att det är en bra kommun att bo i, minskar befolkningen är det nog tvärtom.

Vårgårdas, och även Alingsås, befolkning har ökat bra sett över en längre tid. Vårgårda ökade i fjol med 152 nya invånare.

Det finns olika argument att ta till för att berätta om hur bra kommunen är. När jag flyttade till Herrljunga för ett antal år sedan, sa en person till mig att fördelen med Herrljunga är förbindelserna därifrån! Jag blev kvar i kommunen i många år, så visst har Herrljunga kvaliteter som bostadsort!

Äntligen har fotbollssäsongen dragit i gång och det började bra för mig. De grönsvarta atleterna från Göteborg vann Superettanpremiären mot Jönköping Södra med 1-0.

Avslutar med att önska alla en glad midsommar. Även om dansen och lekarna kring stången uteblir, så kan man fixa midsommarkänslan med blommor i håret!