Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Regnkaos i Europa och i Vårgårda

Efter en längre tids stekande sol och torka var det många som såg fram emot regn, men få önskade hela 65 millimeter på någon timme, som delar av Vårgårda fick.

Hos Rialto Bio regnade det in i lokalen. Projektor och annan utrustning vattenskadades. Biografentreprenör Per Aholainen fick ägna eftermiddagen, kvällen och natten med att torka torrt den dyrbara utrustningen och de vattenfyllda lokalerna. Först pandemi och nu detta. Förstår om Aholainen är sur, en sådan nattiné hade han helst sluppit.

Än värre har det varit i västra delarna av Tyskland och i Belgien. Här regnade det cirka 200 millimeter i timmen. Totalt har mellan 80-100 människor dött, men siffran kommer att stiga då 1 300 personer saknas. Bostadshus och andra byggnader i flera städer och byar rasade samman och vägar och fordon sköljdes bort i de enorma vattenmassorna som förvandlade mindre vattendrag till vildsint strömmande floder.

I belgiska Liége med 200 000 invånare uppmanade borgmästaren invånarna att lämna staden. Risken var, och är, överhängande att hela staden kommer att ligga under vatten.

TV-bilderna gör att man får sig en tankeställare och undrar om strand- och vattennära tomter är framtidens drömboende. Kanske ska samhälls- och stadsplanerare börja titta på högt belägna bostadsområden i stället?

Naturen är inte bara dramatisk och skrämmande, den är också mycket vacker. Det kan vi ta del av i Mats Anderssons naturbetraktelser i Alingsås Tidning. Alltid tänkvärda texter. Detta i kombination med enastående vackra bilder på djur och natur gör betraktelserna mycket läs- och sevärda.

Positiva och glada nyheter är roliga att förmedla. I AT har vi berättat att vårt område är inne i ett vinnarstim - igen. En kvinna från Alingsås vann 5,2 miljoner på Lotto och 16 stycken Vårgårdabor får dela på 3,5 miljoner kronor i Postkodlotteriets “Fredagschansen”. Fina semester- och sommarpengar.

Så här i semestertider är det en och annan fullvaccinerad som drar i väg utomlands. Många har stora förväntningar på semesterresan. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Här följer några annorlunda klagomål som skickats till researrangörer från missnöjda resenärer. Och visst har de varit med om några riktigt traumatiska upplevelser, eller vad tycker ni?

”Trots att det stod i broschyren att köket var fullt utrustat så fanns det ingen äggskivare”.

"Djuren på djurparken såg väldigt ledsna ut och det gjorde att våra barn började gråta. Kan de inte träna djuren att le?"

"Vi köpte ett par Ray-Ban glasögon av en gatuförsäljare för fem euro. Men det visade sig vara en piratkopia."