Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Skärp er cyklister i Alingsås!

Två dagar i rad har jag bevittnat två trafikincidenter, som kunde slutat illa. I båda fallen var cyklister inblandade och ”skyldiga”.

Man ska inte dra alla över en kam, de allra flesta sköter sig bra. Men en uppsträckning av några syndare är på sin plats.

I kvällsmörker finns personer som cyklar utan vare sig belysning eller reflexer. De verkade tro att alla bilister ser lika bra i mörker som i dagsljus. I ena fallet kom en yngre kvinnlig cyklist trampandes från Savannenhållet mot korsningen Östra Ringgatan och Drottninggatan. Tjejen hade fullt upp med att prata i mobiltelefon! Hon körde rätt ut och såg inte bilisten som kom från höger i riktning mot Alströmergatan. Ren tur att bilföraren var på alerten och hann bromsa. Och det värsta av allt. Jag tror inte att cykeltjejen ens uppfattade hur nära hon var att bli påkörd!

Dagen dessförinnan låg jag bakom en bil som körde på Stationsgatan mot Estrad och ICA Åkanten. Vid övergångsstället mot järnvägsstationen kom två medelålders män cyklandes från stan mot stationen. Ingen hade belysning. Utan att se sig för cyklade de rätt över övergångsstället. Tur att bilarna stannade.

Om du kliver av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående, alltså att bilar ska stanna och släppa över dig. Men om du korsar övergångsstället på cykeln har du alltid väjningsplikt mot gående och fordon.

En fungerande cykelbelysning är en billig livförsäkring. Viktigt att också skydda huvudet. Cykelhjälmen brukar kallas hjärnans säkerhetsbälte. När olyckan är framme, sker allt mycket snabbt. Blir du påkörd av en bil hinner du inte ta emot med händerna. Har själv inte använt en klassisk cykelhjälm, men sedan en tid tillbaka har jag en så kallad hövding. Den ser ut som en stödkrage och man får lite känsla av att vara Becks granne när man tar på sig hövdingen. I kragen finns en kallgasgenerator med heliumgas. När olyckan är framme blåses airbagen upp och skyddar huvudet.

Två unga Vårgårdabor har gjort avtryck i Mediesverige. Malin Crona och Vårgårdatjejen Lisa Svensson tilldelas Aftonbladets klimatjournalistpris för deras reportage i SVT:s Uppdrag gransknings om Sveriges dolda utsläppsjätte, de utdikade våtmarkerna och torvbrytningen i Sverige. Lisa har dessutom hunnit med att vinna Sveriges största grävpris - Guldspaden. Hon visade redan som ung prao på AT i Vårgårda vad hon gick för som undersökande reporter, då hon i smyg spelade in ett samtal med en rektor!

Fotograf Alex Ljungdahl började sin karriär som blåljusfotograf på AT. Den senaste tiden har han för Expressens räkning tagit bilder från krigets Ukraina och Nord Streams sprängda gasledning i Östersjön. Bra jobbat Alex och Lisa!