Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alingsås politiker är fräna i sin kritik mot hur Västtrafik hanterat frågan att lägga ned busslinjen Alingsåssnabben. Jag tycker det är uppfriskande att de lokala företrädarna är skarpa i sina uttalanden och talar klartext!
Alingsås politiker är fräna i sin kritik mot hur Västtrafik hanterat frågan att lägga ned busslinjen Alingsåssnabben. Jag tycker det är uppfriskande att de lokala företrädarna är skarpa i sina uttalanden och talar klartext!

Urban Kärvling: Skarpa politiker friskar upp!

Inte sällan brukar politiker linda in vad de egentligen tycker i otydligheter. Det kan man inte beskylla kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) och vice ordförande Simon Waern (S) för i skrivelsen till Västtrafik om nedläggningen av Alingsåssnabben.

Uttrycket ord och inga visor passar väl in, då kritiken är ovanligt frän. Alingsåspolitikerna tycker att Västtrafik agerat dåligt och pekar på bristande dialog med kommunen och de ifrågasätter att busslinjens testperiod infallit under rådande pandemi. Och här har Alingsåsarna ett bra argument, då resenärerna under pandemin uppmanades att inte sitta och trängas i bussar eller annan kollektivtrafik. Dessutom uppmanades de som kunde och hade möjlighet att arbeta hemifrån. Fullt naturligt blev det då färre resenärer.

”Vi är inte nöjda från kommunens sida och formulerar oss i ganska skarpa ordalag. Det är inte varje dag vi skriver en sådan här skrivelse”, säger Daniel Filipsson.

I fikarummet på Mediehuset Alingsås är det mycket prat och många skratt. Här diskuteras, precis som på de flesta andra arbetsplatser, allt mellan himmel och jord. Vad som hänt och händer i helgen, om man sett någon bra TV-serie, underhållningsprogram, världsläget, hur det gått för favoritlagen i fotboll, hur läget är i de lokala fotbollsklubbarna, Alingsås HK:s matcher med mera. Och ibland dyker det upp lite annorlunda samtalsämnen.

Nyligen pratade vi om lustiga uttryck. Ett sådant är att stå med sin tvättade hals. Det var länge sedan jag hörde detta idiom, tror det används mycket sparsamt nu för tiden. Uttrycket betyder att personen råkat hamna i en svår situation, ofta på grund av eget förvållande. Det spekuleras att bakgrunden kan vara två pojkar som blev tillsagda att tvätta sig innan de gick på kalas. Den ene gjorde det, men kalaset ställdes in. Då sa den andre, ”och där står du med din tvättade hals till ingen nytta”.

Ta bladet från munnen används oftare och betyder att tala ut, säga sanningen - ofta en obehaglig sådan. Att inte genera sig utan våga gå rakt på sak. I Sverige dök uttrycket för första gången upp i skrift i slutet av 1600-talet, men är förmodligen äldre än så. Bakgrunden sägs vara biblisk, man ville inte genera sig och dolde därför vissa delar med ett fikonlöv (bladet). Ta bladet från munnen passar också in på Filipssons/Waerns kritik mot Västtrafik! Och busspendlarna och kommunpolitikerna kanske kan sägas stå med sina tvättade halsar när Västtrafiks nedläggningsbeslut om Alingsåssnabben blir verklighet om drygt en månad.