Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många svenskar störs av  mobiltelefoner på restaurang. Bild: Filip Landqvist
Många svenskar störs av mobiltelefoner på restaurang. Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Störs ni av mobiltelefoner på restauranger?

Att vara talman är ett viktigt och prestigefullt uppdrag. Det är även 1:e och 2:e vice talman. Om den sistnämnda posten utmanades SD:s Julia Kronlid av MP:s Janine Alm Ericson från Alingsås.

Talmannen är riksdagens främste representant och leder riksdagens arbete. Sittande talman Andreas Norlén fick riksdagens förtroende att fortsätta i ytterligare fyra år. Det var enighet att välja om honom, då Norlén är populär i alla läger. Valet av 1:e vice talman Kenneth G. Forslund (S) gick också enligt planerna.

Helt väntat valdes också Kronlid till 2:e vice talman, men det krävdes två omröstningar. Och så här tror jag att de kommer att se ut i riksdagen. Läget är jämt och åsiktsskillnader finns i högerpartierna. Det ska inte mycket till för att samarbetet ska haverera. Ulf Kristersson (M), kommer att få stora bekymmer att som statsminister hålla ihop regeringen och leda landet. Han behöver stor fingertoppskänsla och goda medlaregenskaper för att kunna föra en politik som både Liberalerna och Sverigedemokraterna kan ställa upp på.

Får du fram mobilen på restaurangen och tar bilder på maten och vännerna runt bordet? Då ska du veta att mobilanvändandet vid middagar och restaurangbesök stör svenskarna, mer än hälften tycker det är opassande. Det visar en Sifo-undersökning som gjordes tidigare i år på uppdrag av ölvarumärket Eriksberg. Värst är det att använda mobilen vid biobesök, följt av jobbmöten. Jag har mobilen avstängd då jag går på bio, men erkänner att jag ofta syndar vid jobbmöten och framför allt vid restaurangbesök och vid matbordet i goda vänners lag.

Undersökningen visar att den vanligaste användningen av mobilen vid middagar med andra är att kolla uppgifter som det pratas om. Mobilen blir som ett uppslagsverk. Som nummer två kommer att ta bilder. Andra orsaker är att man faktiskt svarar i telefon! Om mobilen stängs av ökar närvaron, delaktigheten i samtalen och man kan också njuta av mat och dryck.

Har alltid använt mobilen som ett arbetsredskap, att ständigt vara uppkopplad och ha koll på SOS-larm och nyheter i realtid. Dessutom har jag fått blixtsnabba kommentarer från personer, t.ex. kommunalråd under pågående debatter i kommunfullmäktige. Har ofta bett personer att ringa upp mig, som nästan aldrig svarar i telefon. Att de flesta upptagna och stressade människor tar sig tid att läsa SMS och meddelanden på messenger lärde jag mig tidigt.

För några år sedan hade jag inte med mig mobilen under en semestervecka utomlands. Skulle pröva hur det gick. Fick nästan abstinens. Men visst går det att stänga av den ibland. Det ska jag försöka bli bättre på.

LÄS OCKSÅ: Ge skolbarnen tillräckligt med mat!

LÄS OCKSÅ: Ofattbart att obefintlig närvaro gav SD rekordmånga röster

LÄS OCKSÅ: Viktigt med Lights in Alingsås när allt annat är mörkt