Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Ta hand om offren, inte våldtäktsmännen

Hur ser lagstiftaren och landets dömande instanser på kvinnor? Frågan är motiverad efter den senaste tidens uppmärksammade händelser, där våldtäktsmän belönas med stora belopp efter att ha våldtagit kvinnor!

Alla har vi läst om kvinnan i 40-årsåldern som under tortyrliknande former våldtogs, misshandlades svårt och dödshotades av två gärningsmän i Malmö år 2017. Först efter nästan ett dygn fritogs hon av polisen.

En av männen hade dessutom våldtagit och knivhotat en annan kvinna. I tingsrätten och hovrätten bedömdes han vara över 18 år och fick ett längre fängelsestraff. Något år senare fick gärningsmannen resning i Högsta domstolen. Domstolen ansåg att han bara varit 16 år när våldtäkterna ägde rum och därför fått ett för långt fängelsestraff. Han erhöll hela 840 000 kronor i skadestånd av Justitiekanslern.

Fullständigt obegripligt att samhället belönar en våldtäktsman. Begår man sådana vidrigheter, ska man inte ha ett öre. Långa fängelsestraff och dryga böter ska det vara. Om nu gärningspersonen var 16 år när han brutalt våldtog kvinnorna, så visste han mycket väl vad han gjorde.

Kvinnan, som fått sitt liv förstört, har bara fått 3 000 kronor av de 225 000, som våldtäktsmannen dömts att betala till henne. Hon skulle självklart fått hela mannens skadeståndsbelopp på 840 000 kronor!

Detta fall är inte det enda. I GP läser jag om en kvinna som våldtogs för fyra år sedan. Mannen dömdes till fängelse och skadestånd. Kvinnan använde pengarna till krishantering, då hon tvingades gå till psykologer och terapeuter för att överhuvudtaget orka leva. Helt plötsligt kom den dömde mannen på att han begått våldtäkten i sömnen, då han led av sexsomni. Det blev nya rättegångar och domstolarna trodde på mannen. Kvinnan tvingas betala tillbaka skadeståndet till mannen som våldtog henne. Med ränta ska hon betala 150 000 kronor till honom.

GP skriver att allt fler våldtäktsmän skyller på att de begått sina gärningar i sömnen och i vart fjärde fall har männen friats.

Kvinnan är helt knäckt Hon undrar om de som begått terrorbrott eller mord kan skylla på att de gjort det i sömnen och därmed slippa straff? Eller kommer män undan enbart för att våldtäktsbrotten begås mot en kvinna? Tycker hennes undran är befogad.

I ett demokratiskt samhälle är det viktigt att det finns en folklig acceptans kring lagar och regler. Därför bör lagstiftningen, straffskalorna och skadeståndsbeloppen ses över. Och framför allt ska samhället ta hand om brottsoffren, inte belöna vidriga sexualbrottslingar. Dessa män med sin förvridna kvinnosyn är det inte ett dugg synd om.