Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Tagen av tragiska olyckor, men grova brott gör mig förbannad

Som journalist får man ibland extra puls. Ett sådant tillfälle var en kväll i november. Det var skottlossning på Prästgårdsvägen, vid Brunnsparken i centrala Alingsås.

Vittnen såg en bil, som snabbt körde därifrån. Beväpnad polis kom och spärrade av området. Fotograf Jörgen Björme var på hugget med sin kamera. Senare anslöt jag och vi gjorde ett filmat inslag för tidningens räkning.

Ett gott polisarbete har lett fram till att två unga män, välkända av polisen, greps under onsdagen. De sitter häktade misstänkta för rån och försök till mord, för att ha skjutit en man 50-årsåldern i armen, när han satt i sin bil. Polisen hittade också ett skotthål i bilen.

Olyckor med tragisk utgång, bränder där bostadshus och industribyggnader brunnit ned till grunden, blir man tagen av att skriva om. Men det handlar i regel om olyckor. När man ska rapportera om brott, t.ex. mord och andra grova kriminella handlingar, är känslan ilska. Att medvetet göra medmänniskor illa har inget med olyckor att göra, det handlar bara om ondska.

En brottsnyhet från veckan är Alingsåsaren, som hade 300 00 kronor i kontanter i en bröd/kakburk. Han misstänks för grov penningtvätt, men nekar till brott, då han enligt egen utsago tänkt redovisa pengarna till skattemyndigheten. Mannen säger att han köpt och sålt förfalskade märkesklockor, men även handlat en del med köttvaror. Trovärdigheten är nog inte hundraprocentig, men jag är ändå lite imponerad av honom. I tider när alla ska betala med swish, bankkort eller sköta transaktionerna på nätet, så känns det lite rörande och gammaldags att stoppa pengarna i kakburken.

För mig är det en stor nyhet att Johanna Heleander slutar som näringslivsansvarig i Vårgårda kommun/Center of Innovation efter åtta år. Det kunde vi höra i AT-podden ”Torsdagstjöt på byn i Vårgårda”. Johanna har gjort ett bra jobb, då Vårgårda rankas som Sveriges företagsvänligaste kommun. Mest nöjd är hon med det servicebemötande som Center of Innovation har mot företagen, att se till deras behov. En inställning som borde vara ett föredöme för andra kommuner. Vad hon saknar är en visionär satsning i Vårgårda. Hon tycker inte att man bara ska möta behov som uppstår, utan ligga i framkant och utbilda nästa generation, till exempel att skapa ett teknik- och utbildningscentra i samarbete med de globala och framgångsrika företag som finns i kommunen. Ett spännande förslag!

Vad Johanna Heleander ska göra är ännu hemligt. Hon började för övrigt sin tjänst samma dag som Bengt Hilmersson (C) tillträdde som kommunstyrelsens ordförande. Men han har inga planer på att dra sig tillbaka, men förekom en eventuell fråga i ämnet, ”Jag lovar att jag en dag ska sluta”.