Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Tilltufsad Löfven gör ett nytt försök

Regeringen Stefan Löfven föll efter en misstroendeomröstning i riksdagen, men nu är han tillbaka som statsminister. Men det är en rejält tilltufsad och bräcklig regering som ska leda landet.

Under krisen har småpartier hörts mest. Självbilden hos några kan ifrågasättas. Centerpartiet (8,61 procent i valet) har ställt omfattande krav på Socialdemokraterna. Det gjorde de också till de forna alliansvännerna Moderaterna och Kristdemokraterna - inget samarbete om de pratade med Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet fick bara 4,41 procent i valet 2018. Trots detta begränsade stöd från svenska folket har de flera tunga ministerposter. Nu säger MP att de inte ställer upp på de krav på stärkt äganderätt av skogen och reformer i strandskyddet som Centern säger sig fått löften om av Löfven.

Liberalerna har famlat runt och letat efter sin politiska kompass. Kvällen före omröstningen i riksdagen kom beskedet att de skulle rösta mot Löfven. Och så har regeringen genom migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) fört samtal med politiska vilden Amineh Kakabaveh före detta Vänsterpartiet. Hon ställde krav för att för att stödja Löfven och säger sig ha fått vissa löften.

Nu när Löfven åter ska leda landet, så ska han tillfredsställa önskemål från småpartier och en enskild ledamot. Vem vet, kanske lyckas han också få med lite egen socialdemokratisk politik. Frågan är om regeringen lyckas hålla sig kvar tills det ordinarie valet hösten 2022. Efter detta val hoppas jag vi kan få ett valresultat som ger underlag för en regering som kan regera!

På nätet mäter vi på AT läsningen, för att ha koll på vad som intresserar er läsare. Blåljus, det vill säga brott, trafik- och andra olyckor, bränder mm har hög läsning. Artiklar som lockat till mycket läsning de senaste dagarna är: Arg lapp mötte badgäst vid Närsbo badplats, väg 1985 utmed sjön Antens östra strand stängs pga av lagning av vägtrumma, Västtrafik drar ner på tätortstrafiken i Alingsås och avgångar Borås-Herrljunga dras in, Lottas vallhundar räddade 13 kor, Alingsåshem och Alingsås Hembygdsförening har räddat 1700-talstorpet Lilla Prästeryd, Östadkulle SK:s Gustav Östermyr är redo att gå vidare efter den hemska arbetsplatsolyckan han var om för några år sedan. Ganska imponerande variation på innehållet i artiklarna!

Avslutningsvis slår jag ett slag för AT:s nya satsning ”AT-podden Intervju”, där tidningens webbredaktör Filip Landqvist samtalar med intressanta personer. Först ut var skådespelaren och alingsåsaren Peter Lorentzon. Lyssna, det är ett mycket underhållande samtal med många roliga historier.