Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Tips - så blir du på bättre humör

November är i normala fall en mörk och trist månad, då många brukar vara deppiga. Nu befinner vi oss dessutom i en pandemi, som tynger våra sinnen.

Några symtom på höst- och vinterdepression är: sömnlöshet, trötthet, minskad sexlust, nedstämdhet, ångestkänslor och ökat sötsug.

Mest av allt behöver vi nu glädje i tillvaron. Jag har tagit del av många tips, som enligt experter piggar upp i höst- och vintermörkret. Här är några:

* Gå ut i solen och ta en kaffe. Jag älskar att fika och besöker ofta våra caféer, lite mer sällan nu i coronatider. Och vem tackar nej till sol, men om den är framme styr vi inte över.

* Stäng av mobilen och datorn på kvällen. Mitt mobilberoende är för starkt, för att jag ska klara det - men försök gärna.

* Ät mer frukt och grönt. Det är nyttigt med grönt och tomatsåsen på pizzan är okej.

* Ät choklad. Sockret i kombination med koffeinet som finns i chokladen kan få dig på bättre humör. Ett smakfullt tips och visst blir man glad åt en chokladbit, speciellt om det är Pigall, som alltid varit min favorit!

* Umgås med husdjur. Har aldrig varit en djurmänniska, men efter det att dottern skaffade sin hund Louie har jag ändrat mig. Vi är kompisar och blir båda glada av att ses.

* Umgås med dina vänner. Lite svårare i coronatider, men visst har jag några riktigt bra vänner som ger mig positiv energi!

* Lyssna på musik som gör dig glad. Ett råd jag praktiserar varje dag. Exempel på låtar som får mig på gott humör är: Could you be loved (Bob Marley), Gør Mig Lykkelig (Kim Larsen & Kjukken), Friday I'm In Love (The Cure), En midsommarnattsdröm (Håkan Hellström), Tired of toein’ the line (Rocky Burnette), Livet är en fest (Nationalteatern), Come on Eileen (Dexys Midnight Runners) och Cowboy song (Thin Lizzy).

I innesittartider rekommenderar jag också böcker och TV-serier. Jag läser det mesta, framför allt deckare. Bland favoritförfattarna kan nämnas Jo Nesbø, Jens Henrik Jensen och Jørn Lier Horst. Vi har många duktiga svenskar. Har ni inte läst Kristina Ohlsson, så gör det, till exempel Fredrika Bergmanserien. Gillar också Hans Rosenfeldt, som skrivit manuset till TV-serien Bron. Böckerna om kriminalpsykologen Sebastian Bergman är spännande. Både Ohlsson och Rosenfelt är dessutom aktuella med nya böcker.

TV-serier är både avkopplande och underhållande. Line of Duty och The Undoing är spännande med bra skådespelare. Svenska Top Dog är också väldigt bra. Jag har inte sett The Queen's Gambit ännu. Tipsar om den, då kollegor med bra omdöme rekommenderar serien.

Håll humöret uppe och ha en bra helg!