Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Under påskhelgen vräker vi i oss ägg, sill, lax och godis

Påsken är en stor kristen högtid, som firas till minne av Jesus lidande, död och uppståndelse. För oss mindre religiösa handlar påsken mest om att äta. Vi lider inte utan vräker i oss massor med mat och godis.

Ägg toppar listan över vad vi äter mest under påskhelgen. Därefter följer: sill, lax, köttbullar, Janssons frestelse, prinskorv och lamm. Till detta dricker vi påskmust eller påsköl. Och för dem som nyttjar starkare drycker blir det en och annan snaps. Matbordet ser i stort sett ut som julbordet. Lite fantasilöst, men sådan är traditionen. I godispåskäggen har vi choklad- och skumägg, marsipankycklingar mm.

Förr var långfredagen en av årets tristaste dagar. Inget var öppet. Helt dött. Ända fram till 1969 var det förbjudet att anordna offentliga nöjestillställningar denna dag. Som tur är har utvecklingen gått framåt.

Jag skriver ofta i denna spalt att man måste hänga med i utvecklingen, för att inte stagnera. För på en rullande sten växer ingen mossa. Apropå rullande stenar, så måste jag erkänna att jag i ett avseende är gammalmodig. Jag tycker musiken var bättre förr. Växte upp på 1960-talet med brittisk pop- och rockmusik, som Beatles och Rolling Stones. Sen kom hårdrocken och i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet fastnade jag för punk och new wave. Klart att det kommit fram många bra artister och band sedan dess, men i mitt tycke var musiken bäst under 1960-, 1970- och 1980-talen.

Jag hade en kompis, som inte var musikintresserad. Han fick beredskapsjobb, där han skulle ansvara för en förenings enklare administrativa sysslor. En sådan var att lämna in annonsunderlag till en konsert med Björn Afzelius, som skulle uppträda i hemstaden. Problemet var att han inte visste hur Afzelius såg ut. När annonsen kom ut i lokaltidningen stämde dag, tid och plats, men det var inte Björn Afzelius på bild. Min vän var en bekymmerslös person, som tog lätt på kritiken att det var fel bild. ”Alla proggare ser likadana ut, så jag tog en bild på en skäggig gubbe med gitarr”. Vet inte om det kom extra många människor, som var nyfikna på vad som hänt lille tunne Björn, då han på bilden i tidningen såg ut att väga in på drygt hundra kilo!

Påsken brukar locka till vårstädning i trädgården. Då jag inte längre bor i hus, så behöver jag inte ha dåligt samvete för att inte vara ute och rensa i trädgårdslandet eller räfsa bort gammalt gräs. Dåligt samvetet för detta har jag i och för sig aldrig haft. Önskar alla en fortsatt trevlig påskhelg och till er som på skärtorsdagen tog kvasten till Blåkulla, hoppas ni hade en fin flygtur!