Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Urban Kärvling: Underhållande när Leif GW Persson sågar Svenska Akademien

I kristider ställer vi upp för varandra. Exempel på detta är att flera privatpersoner hjälper dem som inte kan, eller på grund av hög ålder inte ska, gå till affären och handla.

Alingsås HK och ICA Maxi samarbetar, för att se till att människor inte blir utan varor. Delar av AHK:s spelartrupp kommer att köra hem livsmedel till personer över 70 år. Bra initiativ.

Det har varit en bunkringshysteri utan vett och sans. Toapappershyllorna har varit tomma i affärer och toalettpappersrullar har blivit symbolen för bunkringen. På sociala medier ges träningstips, där man använder toapappersrullar som redskap. Konditorn Martina Andersson som driver Alboga Choklad i Herrljunga kommun har gjort en kul grej i allt elände och skapat en toarullebakelse, en skitbra idé som blivit en succé. Nu har andra konditorier och bagerier tagit efter.

Våra gamla som bor på äldreboenden har det inte lätt. Det blir ensamt, då det råder besöksförbud. Själv har jag en gammal mor, som inte kan prata i telefon. Situationen känns säkert igen av många. Fick förslaget att skriva gamla hederliga brev, så lovade personalen att läsa upp brevet. En bra idé, som jag ska anamma.

Kriminologen Leif GW Persson är en personlig favorit, både som författare och brottsexpert. Han är rättfram och har en enastående förmåga att uttrycka sig. GW skräder inte orden och det är uppfriskande att höra honom.

Såg avsnitt 1 om Svenska Akademien, där GW bland annat berättar om krisen 2018. Skandalen briserade när den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med dåvarande akademiledamoten Katarina Frostenson, anklagades för sexuella övergrepp på ett antal kvinnor. Gärningar han sedan har dömts till fängelse för.

Akademien framstår som en sammanslutning, där man gynnar varandra och skor sig ekonomiskt. Och framför allt sätter sig några ledamöter på väldigt höga hästar och anser sig vara förmer än gemene man/kvinna. Leif GW Persson puttar brutalt ned dem från hästryggen, framför allt före detta ständige sekreteraren Horace Engdahl.

Några citat av GW, som jag inte kunde låta bli att dra på munnen åt: ”Om man tar ifrån Svenska Akademien rätten att dela ut Nobelpriset i litteratur, vore den en slags samling av lantliga intellektuella”.

Om Horace Engdahl, som han tycker varit belönad bortom allt förstånd säger han. ”Ytterst få av personerna i Svenska Akademien skulle kunna försörja sig genom sitt författarskap. Horace Engdahl är ett utmärkt exempel på det. Skulle han ha levt på sitt författarskap skulle han dött svältdöden mycket tidigt”.

Är ni intresserad av vad som hände i Akademien, rekommenderar jag att ni ser programmen, som sänds i TV 4 – TV4 Play. Det är lärorikt och roligt.