Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Usla, men underhållande textrader!

Tranemo får en egen kommunpoet, som ska skriva dikter om kommunen utifrån skilda perspektiv. Det blev en riksnyhet, som väckte debatt och starka reaktioner.

Jag läste nyheten om kommunpoeten i Johan Hallbergs läsvärda tisdagskrönika i AT. Han tyckte det var en briljant idé och såg gärna att även Alingsås fick en egen poet.

Jag tror även att invånarna i ”Den goda kommunen” Vårgårda och i ”Herrljunga - en plats i världen att bo på" , som var kommunslogan för några år sedan, skulle uppskatta att ha egna nutida poeter, som diktar om händelser och platser. Det kommer att göra människorna lyckligare.

Från huvudstadens stora tidning Aftonbladet hördes inga ovationer från inrikespolitiska kommentatorn Lena Mellin. Hon sågade projektet och kallade det för ett småskaligt vansinne. Nedvärderande påpekades också att hovnarrar avskaffades för 500 år sedan. Att satsa cirka 900 000 kronor på ”Tranemopoesi” när pengarna kan användas till viktigare saker är tydligen urbota dumt. Snacka om att sätta sig på höga hästar.

I Tranemo kände man sig tvungna att gå ut och förklara att det faktiskt handlar om statliga medel, som inte belastar kommunens ekonomi. Kommunpoeten är inte anställd av kommunen utan har sökt och fått kulturanslag. Vinnare i kulturkäbblet är Tranemo, som fått enormt mycket uppmärksamhet i medierna. Nu känner alla till den lilla västgötska kommunen!

Om det finns en oro hos ”förståsigpåarna” att poetens författande inte håller tillräckligt hög klass, har jag googlat fram kända låtar, där textförfattaren inte riktigt når de litterära höjderna. Några är riktigt usla, men underhållande och minnesvärda!

Martin Stenmarck - 7 milakliv

”Jag vill kasta loss

Lära mig slåss

Raka av mitt hår

Bäras ut på bår”

Plura Jonsson/Eldkvarn - M/S Alkohol

”Hon hade cowboyboots

jag tror hon hette Marianne

Vi liftade till Stockholm

vi hamna i Blåsut

Hon gick på amfetamin

men det roliga va slut”

Per Gessle/Gyllene Tider - En sten vid en sjö i en skog

”Det händer alla

Det vet ju alla

Men jag trodde aldrig att jag skulle falla”

Och här är min favorit.

Pugh Rogefeldt - Silver-Lona

”Och där står jag framför Lona

som om Erik hette Leif

Vackra Lona, Super Lona

Jag har gått på världens grej”

Förresten, jag ångrar mig. Textraden ”som om Erik hette Leif” är ju rena poesin!

Apropå poeter. Den här gamla historien är kul. Fröken i skolan bad en pojke i klassen att läsa, ”Goethe var en stor poet”. ”Gooeethe var en stor poet”, läser gossen. ”Nej, nej”, rättar fröken. ”På tyska uttalas oe som ö. Pojken gjorde ett nytt försök. ”Göthe var en stor pöt”.