Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Vårgårda spränger 12 000-gränsen!

Befolkningstrenden i våra kommuner håller i sig. Det är populärt att bo i Alingsås och Vårgårda. Här växer befolkningen år efter år. Herrljunga har det motigare. Det blir färre herrljungabor, även om minskningen inte är stor.

Statistiska Centralbyråns definitiva befolkningssiffror visar att Alingsås vid årsskiftet hade 41 602 invånare. Det är 182 fler än året innan. Ökningen beror på att fler flyttar till än från kommunen. Lite oroväckande är att det har dött fler alingsåsare än det fötts.

Antalet vårgårdabor uppgick den 31 december till 11 946, vilket är en ökning med 136. Inflyttningsöverskott är förklaringen. Vårgårda är också den enda av de tre AT-kommunerna där det 2020 föddes fler än som dog. Noterar på Facebook att Vårgårdas kommunalråd Bengt Hilmersson (C) är nöjd, då han skriver, ”I dagarna passerade Vårgårda kommun 12 000 invånare!” Det innebär att starten på 2021 har varit bra, hittills en ökning på minst 54 personer om jag räknar rätt. Jag är imponerad av Vårgårdas utveckling! Att befolkningen ökar tycker jag är ett bra bevis på att kommunen är attraktiv att bo i!

Herrljungas kräftgång fortsätter, då kommunens invånarantal sjönk med 20 personer till 9 444. Jag är lite förvånad, men tror att satsningen på bostäder och tomter i Herrljunga centralort kommer att vända den negativa utvecklingen. Här finns alla förutsättningar att växa - närheten till järnvägsstationen och tågförbindelser åt alla håll, som underlättar arbetspendling samt bara några minuters bilresa till E20. Att ha tillgång till goda förbindelser har stor betydelse för valet av bostadsort.

Nu börjar den svenska fotbollen på allvar. Jag ser jag fram emot säsongen med blandade känslor. Min moderförening Vänersborgs IF skrällvann förra helgen sin premiärmatch i division 1 mot Linköping. Det andra laget som ligger mig varmt om hjärtat är GAIS. Inför varje säsong tror, men framför allt hoppas jag, på grönsvarta framgångar. De har uteblivit i 10 år. Men i år har jag en positiv känsla. Får se om den sitter i efter lördagens premiär mot Falkenbergs FF på bortaplan!

Den engelske fotbollslegenden Frank Worthington gick ur tiden strax före påskhelgen. Under sin framgångsrika karriär representerade han hela 24 klubbar, till exempel Huddersfield, Leicester, Birmingham, Leeds, Sunderland och Southampton. Han blev Sverigebekant när han spelade en halv säsong i Mjällby. Worthington var en riktig playboy och syntes oftast ute i festvimlet. När han efter karriären fick frågan om vilken som var den bästa klubb han varit i, så svarade han blixtsnabbt Hanöhus Night Club i Hällevik, som ligger ett stenkast från Mjällbys hemmaplan Strandvallen.