Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gå inte omkring och sura. Var snäll, ge beröm och skratta mycket. Det är bra för hälsan och trivseln! Bild: Filip Landqvist
Gå inte omkring och sura. Var snäll, ge beröm och skratta mycket. Det är bra för hälsan och trivseln! Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Var snäll, så mår alla bättre!

Studier visar att personer som får beröm och/eller en liten gåva blir gladare och presterar bättre. Så var ingen surpuppa, som sprider dålig stämning.

Att vara snäll ger ”vinn-vinn–effekter”, då den som får beröm kommer att behandla andra på samma sätt. Det gäller småbarn såväl som vuxna på en arbetsplats.

Som barn lär vi oss att vi ska vara snälla. Det första jultomten frågar efter på julafton är: ”Ho ho ho, finns det några snälla barn”. Tänkvärda ord säger andra barnfavoriter. ”Man ska vara snäll mot dem som är stygga, för de behöver det mest, och då blir de kanske snällare”, säger starke och snälle Bamse. Pippi Långstrump är inne på samma spår, ”Den som är stark måste vara snäll”.

Söndag den 13 november är Internationella snällhetsdagen (och även Fars dag). Var lite extra snälla denna dag! Något vi också borde göra flera gånger per dag är att skratta. Det ligger mycket i uttrycket att ett gott skratt förlänger livet. Det är bevisat att skratt ger bättre hälsa.

• Skratt minskar mängden stresshormoner och ser till att kroppen utsöndrar bra lyckoämnen som endorfiner. T-celler produceras, som är bra för immunförsvaret.

• Det finns en koppling mellan skratt och avslappning och därmed mellan skratt och bättre sömn.

• Skratt kan minska eller stabilisera blodtrycket. Blodet får nytt syre snabbare när du skrattar och det är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar.

• Att ha roligt är ett effektivt sätt att flytta fokus från något negativt.

2001 ledde den engelske psykologen Richard Wiseman ett experiment där personer i flera länder röstade fram världens roligaste historia. Vann gjorde denna:

Två jägare var ute i skogen när en av dem kollapsar. Han verkar inte andas och hans ögon är glansiga. Den andre jägaren tar fram sin mobiltelefon och ringer larmcentralen. Han flämtar, ”Min vän är död! Vad ska jag göra?” Kvinnan på larmcentralen svarar “Lugna ner dig. Jag kan hjälpa till. För det första måste du försäkra dig om att han verkligen är död.” Först uppstår det en tystnad sedan hörs ett skott. ”Ok” säger mannen. ”Vad ska jag göra nu?”

Smårolig, men inte på långa vägar den roligaste jag hört. Måste balansera med några sura rader och ge en känga till den nya regeringen. Och jag stjäl ett citat från Kent Wisti, präst i Svenska kyrkan, bildkonstnär och författare, ”Kraftigt minska anslagen för kulturskolan och folkhögskolorna, ducka medverkan i kritiskt granskande TV-intervjuer, riksdagsledamöter som kräver att tidningar avpublicerar satir. Det börjar fan inte bra det här”.

LÄS OCKSÅ: Alingsåsarna föredrar torghandel framför lekytor!

LÄS OCKSÅ: Bra att det rensas upp i Alings(å)s!

LÄS OCKSÅ: Skärp er cyklister i Alingsås!