Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Varför växer inte Herrljunga?

Vårgårda och Alingsås attraherar nya invånare. Det är tuffare för Herrljunga, som tappar invånare. Det visar Statistiska Centralbyråns (SCB) siffror efter första halvåret 2020.

Befolkningen i Alingsås har ökat med 159 personer och var 30 juni 41 579. Vårgårda ökar med 72 och hade 11 882 invånare. Det är procentuellt sett en större ökning än i Alingsås. Men i Herrljunga är det kräftgång, minus 41 personer och 9 423 invånare.

Herrljungas utveckling är inte bra. Att kommunen minskar något år är inget konstigt, men den negativa trenden har pågått en längre tid. Det är inte lätt att vända utvecklingen, många mindre kommuner brottas med samma problem.

År 1995, för 25 år sedan, hade Herrljunga 9 724 invånare, alltså 301 fler än i dag. Vårgårda däremot har de senaste 25 åren ökat med 1 735 personer. På ett kvarts sekel har avståndet ökat med drygt 2 000 personer. Det är mycket. Varför följer inte Herrljunga samma positiva utveckling, som grannkommunen? Vad är beror det på?

Herrljunga har flera fördelar, som borde locka människor, till exempel barnfamiljer att bosätta sig i kommunen. Billiga hus, kommunen hävdar sig bra i undersökningar om kvaliteten i skolan - och blir ännu bättre om/när högstadiet Altorpskolan rustas upp, tågförbindelser från Herrljunga station är utmärkta i alla riktningar. I hela kommunen har man naturen strax inpå knutarna.

Satsa på nya bostäder i tätorts- och stationsnära områden. Det tror jag kan vara högintressant för nya invånare, till exempel unga barnfamiljer som vill ha prisvärt boende, närhet till bra barnomsorg och skolor. Extra plus är goda tågförbindelser om man arbetar på annan ort. Herrljungas motto bör vara, ”Hela kommunen ska leva, även centralorten!”

Det går inte alltid på räls med kommunala byggplaner, inte ens i expansiva Vårgårda där det av tradition alltid går snabbt att få fart på bostadsbyggnation och industrietableringar. Kommunens planer på cirka 100 nya bostäder i Hols kyrkby, fick tummen ner av länsstyrelsen. Anledningen var risken för skada på riksintresse. Det blir till att leta efter nya bostadsområden i Hol.

Lördagens AT innehåller flera läsvärda nyheter. Vad vi har på Ettan (förstasidan) och löpsedeln vet jag inte i skrivande stund. Men vi slår inte Aftonbladets fredagslöpsedel, ”Experter guidar: Så blir du av med din fotsvamp”.

På nätet dyker det titt som tätt upp husmoderstips, där det påfallande ofta används ättika och bakpulver - till allt möjligt. Varför inte blanda i bakpulver i ättika och doppa ner fötterna. Tror det kommer att göra susen mot fotsvampen.