Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra helgen bökad vildsvin sönder gräsmattan i slottsparken i Gräfsnäs. Ansvariga för parken var bedrövade. De vill se viltstängsel längs väg 190 och ökad vildsvinsjakt. Hur gick det med vildsvin på menyn på Alingsås kommuns äldreboende?
Förra helgen bökad vildsvin sönder gräsmattan i slottsparken i Gräfsnäs. Ansvariga för parken var bedrövade. De vill se viltstängsel längs väg 190 och ökad vildsvinsjakt. Hur gick det med vildsvin på menyn på Alingsås kommuns äldreboende?

Urban Kärvling: Vildsvin bättre på tallriken än på vägarna och i slottsparken

Vildsvin ställer till med stora problem i trafiken och hos markägare. Vildsvin är det djur som orsakar störst skada bland lantbruksgrödor. Och så bökar de sönder gräsmattor.

LÄS MER: Vildsvin har förstört slottsparken: ”Det är ju bedrövligt”

Förra helgen förstörde grisarna i slottsparken i Gräfsnäs. Ansvariga för parken, Susanna Nerell och Solveig Pettersson, var bedrövade när de såg förödelsen. De vill ha viltstängsel längs väg 190 och ökad vildsvinsjakt.

För knappt ett år sedan skrev vi i AT att boende på kommunens äldreboende och de som hade matlådor inom hemtjänsten, fick prova på att äta färsbiffar på vildsvin till lunch. Detta efter initiativ från Zlatibor Sinik (C), ledamot i vård- och omsorgsnämnden och jägare. Han hoppades att det inte skulle bli en engångsföreteelse. Vet inte hur det gått sedan dess. Tillgång på råvaran vildsvin tycks i alla fall vara god, och gott smakar också köttet!

Blir glad när jag läst artiklarna om Herrljungaborna Kalle Blomdahl och Bengt Stenqvist, som samlat på sig imponerande vinylsamlingar. De båda har öppnat källarbutiker, där de säljer sina eftertraktade skivor.

Annat var det för några år sedan, då vinylskivorna spåddes gå i graven. 2006 var ett bottenår, då det endast såldes 7 000 vinylskivor i Sverige. Därefter fick vinylen en renässans och under pandemin har intresset märkbart ökat.

Vinyl är nostalgi för mig. Jag samlade själv på skivor i min ungdom. Mina två första var Beatles A hard days night (en EP) och Barry Mc Guires singel Eve of destruction. Jag och min äldre bror hade en skivspelare, en sådan där högtalaren också var locket på skivspelaren.

Har fortfarande kvar många vinylskivor i förråden. Under mina år som fattig universitetsstuderande sålde jag av en mängd skivor. Några hade idag varit värda en hel del pengar, som samlarobjekt. Hade gärna haft kvar en LP med Faces. Det unika med den var att Rod Stewart skrivit sin autograf på skivomslaget.

Rekommenderar ett utflyktstips till Spinneriet i Lindome. I den gamla spinnerifabriken finns flera butiker, café och matställe. Och så finns också Sveriges enda vinylpressningsanläggningen.

Till sist. Tips på två bra tv-serier. Svenska Det som göms i snö, som bygger på idéer av kände kriminologen och författaren Leif G.W. Persson. I huvudrollen som polisman Peter Wendel, chef för kalla fall gruppen, ses Robert Gustafsson. Det finns två säsonger, en äldre från 2018 och en ny.

Danska Kastanjemannen är välspelad och mycket spännande. Serien bygger på Søren Sveistrups bok med samma namn. Han är också mannen bakom manuset till succéserien ”Brottet”. Danskarna gör bra tv-serier och har duktiga skådespelare. Kastanjemannen är inget undantag.