Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Löfström: ”När inte ens basala fakta får vara fakta”

“Vaccin dödar”, “Propaganda är det verkliga viruset”, “Covid-19 är en bluff, media ljuger!”.
Texten på skyltarna som det viftats med på alla de demonstrationer som pågått under landet de senaste dagarna är lika slående som tydliga i sitt budskap – nämligen att folk inte är riktigt kloka.

Den anti-vetenskapliga rörelsen bubblade länge bara under ytan, det var inget som någon tog på allvar.

“Foliehattar” var en välanvänd och slående beskrivning av de som hävdade att världen kontrollerades av ödlemänniskor, att vaccinationer egentligen handlade om att implantera microchip under huden och att Elvis minsann lever och frodas som ägare av en kombinerad bensinmack och pizzeria några mil utanför Graceland.

Men under de senaste åren har rörelsen fått komma upp över ytan och andas morgonluft. Ja ibland behandlas den till och med som vilken åsikt som helst.

Donal Trumps presidentskap gjorde såklart sitt till, då han kontinuerligt under en handfull år hävdade att klimatkrisen inte var på riktigt, tyckte konspirationssörjan Qanon var trovärdig och hävdade att man kanske kunde injicera rengöringsmedel i kroppen för att eliminera covid-19 (ni vet, viruset som inte finns).

Under de senaste åren har rörelsen fått komma upp över ytan och andas morgonluft.

Numera är antivetenskapliga åsikter så spridda över världen att vi inte ens reagerar längre när vi hör en granne hävda att vaccin dödar eller att jorden är platt.

Just det ja, har ni hört att jorden är platt förresten? De som kallar sig “flat earth society” har fått allt fler anhängare de senaste åren och är bara ytterligare ett bevis på den allt mer utspridda dumheten.

Man kan sitta och skratta åt stollarna, men pandemin har visat att antivetenskapliga rörelser är direkt livsfarliga.

Plötsligt dör folk som flugor i ett hemskt virus samtidigt som allt fler människor, till och med sådana som jobbar inom vården, inte ens tror på virusets existens.

Pandemin har visat att antivetenskapliga rörelser är direkt livsfarliga.

Hur ska vi ens få bukt med en galopperande pandemi eller en utbredd och i många avseenden ostoppbar klimatkris när inte ens basala fakta får vara just fakta? När allting bara är ytterligare en åsikt som vi måste lyssna till? När information från människor som dedikerat sitt liv åt vetenskapen plötsligt ska anses vara av samma dignitet som den från människor som dedikerat sitt liv åt att sitta på arslet framför youtube?

Jag vet faktiskt inte.

Men jag vet en sak. Ta vaccinet när du får det. För din skull, för dina medmänniskors skull, ja även för de som går upp varje morgon och trycker dit foliehatten på skallen.

Låt inte deras dumhet bli deras död.