Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Hallberg: Om utdöda ljud, brist på snö och en ombyggd E20

Vad händer med den framtida utbyggnaden av E20 genom Alingsås – inte mycket verkar det som med hänsyn till en stundande fastighetsförsäljning.

Vissa nyheter kan tyckas små, men säger ändå så mycket. För några år sedan köpte Trafikverket in en äldre trävilla vid Svearondellen. Huset skulle hamna för nära E20 vid en väntande ombyggnad. Nu säljer Trafikverket kåken, och det talar väl för att det inte blir någon mer genomgripande ombyggnad av Europavägen genom stan. För inte kan väl en statlig myndighet bjuda ut ett hus till försäljning för närmare fem miljoner kronor – och sedan börja bygga om vägen. Det var inte så länge sedan som man på allvar pratade om att gräva ner E20 genom Alingsås. Men nej, så verkar det inte bli. Och med tanke på Trafikverkets stundande husförsäljning talar väl det mesta för att vägen blir kvar i nuvarande utformning under överskådlig tid. Eller flyttas någon annanstans…

Det har skrivits förut, men tål att upprepas, Alingsås Tidning har flyttat till nya lokaler på Sveagatan. Ny arbetsplats betyder även ny väg till arbetet – och en nyvunnen upptäckt om hur mycket trafik det är i de ljusreglerade korsningarna vid Stråhles allé och Västra Ringgatan. Kaos i rusningstrafiken, jodå det stämmer in även i Alingsås. Nästan så att man längtar tillbaka till den gamla goda tiden med ”bomeländet” och järnvägsövergången som låg mitt i stan. I nostalgins skimmer känns inte sällan saker bli något bättre än vad de egentligen var.

Apropå nostalgi. På kontoret kom vi häromdagen av en händelse att tala om nostalgiska ljud. Orsaken var upptäckten att röra-i-koppen-med-tesked-ljudet allt mer sällan hörs nuförtiden när folk inte längre använder socker. Slog mig att fenomenet med ljud som försvinner är intressant. Inte ofta det där vinande ljudet av en dynamo mot ett cykeldäck hörs i dag när det är batterilampor som gäller. Och visst var det så att man förr på avstånd kunde identifiera vissa bilmodeller, typ VW-bubbla, bara på motorljudet. Någon som känner igen ljudet av en Tesla idag, knappast!

Någon som vet var vintern tog vägen? Har det inte varit sämre med snö i år än på länge? Planen är att spendera första söndagen i mars utmed Vasaloppsspåret och supporta sonen i spåren. Har därför börjat intressera mig för tillgången på snö i Dalarna, och från Vasaloppsarrangörerna är beskedet att loppet inte är i fara. Det stundande loppet har även fått mig att snöa in på tillgången på konstsnö i Västsverige, och där ser det illa ut.

Ha en trevlig tur ni som hittar någon snö att åka på!

LÄS MER: Trafikverket säljer villa vid Svearondellen