Oron sprider sig som ett virus

Den här krönikan var egentligen tänkt att handla om en diffus och kanske irrationell oro kring coronaviruset. Men är oron irrationell eller egentligen fullt logisk?

ANNONS

Under den gångna helgen var jag i Stockholm för att hälsa på mina föräldrar. På söndagen var vi ute och åt brunch och vid bordet intill satt två äldre män och en kvinna som talade ett annat språk. När jag efter en stund kunde höra att det var italienska som sällskapet talade drog tankarna igång. Såg den ena mannen inte lite krasslig ut? Varför hade de halsdukar på sig inomhus?

Efteråt skämdes jag över att jag hade misstänkliggjort tre helt oskyldiga personer, även om det bara skedde i mitt huvud. Men idag är jag lite kluven. Är det en irrationellt att vara orolig för ett smittsamt virus eller handlar det egentligen bara om grundläggande överlevnadsinstinkt?

ANNONS

Italien är ett av de länder som har drabbats hårdast av coronavirusets framfart. När den här texten skrivs på onsdagen har 10 149 bekräftade fall konstaterats, och 631 personer har dött i landet som är satt helt i karantän. På internet läser jag hemska rapporter om överfulla italienska sjukhus som inte mäktar med den stora tillströmningen av sjuka. Jag lider med det italienska folket i den svåra situation de just nu går igenom.

På tisdagen höll Folkhälsomyndigheten en presskonferens som fick omedelbart genomslag i hela landet. Enligt myndigheten är det nu "mycket hög risk" för samhällsspridning i Sverige. Effekterna av den alltmer tilltagande oron för coronaviruset är tydliga. I Vårgårda har den stora mässan redan ställts in, och så sent som igår ställde biblioteket in ett planerat evenemang. Även vi här på Alingsås Tidning har infört restriktioner. Vi tar till exempel just nu inte emot några spontanbesök. Alla besök till våra kontor i Alingsås och Vårgårda måste vara bokade och inplanerade på förväg.

I kristider finns det ofta fler frågor än svar och det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig för att få pålitlig information. På internet florerar mängder med rykten om coronaviruset, det ena knäppare än det andra. Allt från att kokain fungerar som botemedel till att själva viruset har skapats av 5G-tekniken.

Min rekommendation är att vända dig till källor du litar på. En person som jag känner mycket högt förtroende för är Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi. Hon är en aktiv debattör och inte rädd att säga vad hon tycker. Följ henne gärna på Twitter där hon är aktiv.

ANNONS