Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Philip Mauritzson: Respekt till de första 12 Vårgårdaborna

Vårgårda har blivit 12 000 invånare, stort grattis till alla som vill ta åt sig äran för att samhället vuxit.

I utvecklingsområdet Fagrabo kanske den 13 000:e invånaren kommer att växa upp i framtiden, men om den kommer att bo på en vd-tomt återstår att se.

På industriområdet Flygaren blir det allt fler företag. Här ute på Flygaren finns också rester efter en svunnen tid. Med hjälp av kol-14-metoden kan arkeologerna göra tjej- och killgissningar som pekar på 3000 år gamla bosättningar. Wow, liksom. Vårgårda är en poppis plats att bo på.

Lanserar härmed begreppet ”redan de gamla Vårgårdaborna” så får vi se om det fastnar.

Om vi accepterar att vi faktiskt blir fler och fler, så måste det ju bli tvärtom om vi åker bakåt i tiden. Dagens 12 000 har en gång varit 12. Då gick det lättare att hålla avstånd, kan jag tänka.

Det är inte lätt att leva och göra rätt idag. Ska du ha munskydd eller inte? Är din konsumtion i linje med vad planeten tål? Men du kan i alla fall gå ut på nätet och surfa fram en fingervisning baserat på modern vetenskap. I kontrast, vad visste ”de gamla Vårgårdaborna”? De 12 måste fått chansa rätt rejält där vid Säveåns strand. De levde och dog i okunskap och hade inga instruktionsböcker att index-leta i, inga riktlinjer och rekommendationer att ladda ner, inga religiösa skrifter att rätta sig efter. De förtjänar vår respekt.

Man kan tänka att de 12 måste hamnat i en del tjafs:

”Nu gör vi så här, tycker jag”.

”Vad baserar du det på?”

”Min magkänsla”.

”Jag är rätt less på din magkänsla”.

Men de slutade tjafsa, byggde ett långhus och fixade en eldstad. Där runt elden ordade de på lördagar Let’s dance, men ingen röstades ut. Alla behövdes på gården, alla hade en funktion. De 12 kanske dog vid 35 års ålder, ovaccinerade, av någon förkylning. Men innan de föll ifrån hade de förökat sig och blivit 13, 14 och 15. Några år senare blev de så många att man var tvungen att skapa SCB, Statistiska centralbyrån.

De flertusenåriga huspålarna och eldstäderna syns idag som mörka fläckar i arkeologernas utgrävningar. 12 000 personer gör desto mer avtryck.

Men trots att det aldrig funnits så många Vårgårdabor, så blir dessa allt mer ovanliga, sett till jordens befolkning. För medan Vårgårda ökat med 12 procent från 10714 personer år 2000, så har jordens befolkning gått upp med 30 procent från 6 till 7,8 miljarder.

Vårgårdas andel faller från 1,7 miljondel ner till 1,5 miljondel av alla människor på planeten. Vårgårdaborna kan känna sig allt mer unika. Dubbelt grattis, således!