Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Totte Vesterlund: "Tid är kvalitet"

Andra rustar ned – vi växlar upp.
Två nygamla skribenter förstärker oss.

Det finns en scen i tv-serien The Wire som jag tror att alla journalister känner igen sig i. Redaktionen samlas till ett möte där nedskärningsplaner presenteras. "Vi måste helt enkelt göra mer med mindre", är budskapet från chefshåll.

Ett tema som jag känt igen från alla tidningar jag varit på. Fram till nu. Vi satsar – och får två nya medarbetare.

Kerstin Brandqvist Aspenstedt tillträdde redan för ett par veckor sedan och snart ansluter Mårten Öhman. Det känns förbaskat bra.

Tid är kvalitet och tid att skapa får vi genom att vara fler.

Kerstin har, som reporter med särskilt fokus på sjukvården, redan levererat flertalet vällästa och engagerande artiklar. Däribland namninsamlingen för en nattöppen akutmottagning på Alingsås lasarett, och Alingsås kommuns nedläggning av föräldrarådgivningen.

Mårten tror jag att alla alingsåsare vid det här laget känner till. Han kommer att göra vår kommunbevakning ännu vassare.

Det är också tydligt i siffror över läsandet att det är just kvalitet, utöver rena händelsenyheter såsom blåljusrapportering, som efterfrågas av läsarna. En text kan vara lång förutsatt att den är genomarbetad.

Överlag så känns det som att den nya organisationen och det nya formatet har börjat att sätta sig. Vi är ett gött gäng, och det hoppas jag märks i spalterna. Hösten var stundtals mörk – men nu går vi en ny vår till mötes.

***

De senaste veckornas medierapportering har präglats av en intensiv bevakning av det nya coronaviruset. Kollega Kerstin hade där ett riktigt bra råd: "Ta det lugnt och tvätta händerna". I händelse av en sådan kris spelar lokaltidningen en ytterst viktig roll i att informera befolkningen om vad som sker.

I slutet av förra veckan publicerade vi en artikel om hur kommunen förbereder sig.

– Vi vill gärna trycka på att man ska vara källkritisk och håller sig till sakliga källor, sa kommunens kommunikationschef Niklas Ehnfors till AT.

Och AT ska ni kunna lita på.

***

Poddtips: Flashback forever. Ina Lundström, "Scroll-Mia" och Alingsåsaktuella Emma Knyckare letar och diskuterar guldkorn från Sveriges förmodligen mest kända internetforum.

Skrattade mig igenom städningen igår och något säger mig att fler gapflabb är att vänta.

***

Lyssningstips: The Strokes - Bad Decisions. New York-bandet, som kommer till Way out west i sommar, har släppt en singel som lovar gott inför kommande albumsläpp.

***

Serietips: Maffiaskildringen Zerozerozero på HBO som, liksom hyllade "Gomorra", bygger på ett verk av den italienske författaren och journalisten Roberto Saviano.