Thomas Fransson, krönikör Alingsås Tidning.
Thomas Fransson, krönikör Alingsås Tidning. Bild: Jörgen Björme

Vet ni vem som är vår landshövding?

Lugnet före stormen. Med bara drygt en månad kvar till valet 2022 lär vi snart märka att den politiska stiltjen övergår till ett veritabelt munhuggeri om våra röster.

ANNONS

Mest låter det alltid kring riksdagsvalet. Kommunpolitikerna har haft fyra år på sig att visa vad de duger till. Inte minst genom värdefull redovisning i lokaltidningen.

Det näst mest glömda valet, före det kyrkliga, är det som gäller regionerna.

VG-regionen omfattar Västra Götalands län med drygt 1 748 000 invånare i 49 kommuner. Vänersborg är huvudort och Göteborg residensstad.

Här tillträder den 1 september tidigare moderatpolitikern Sten Tolgfors som landshövding. Han var först handelsminister och senare försvarsminister i Reinfeldt-regeringen 2006-2014.

Vet ni förresten vem som just nu är vår landshövding?

Nä, tänkte väl det…

Jo, hon heter Lisbeth Schultze, är annars länsöverdirektör och har uppburit ett vikariat sedan Anders Danielssons förordnande gick ut den 30 november ifjol.

ANNONS

Det är egentligen synd och skam att regionen för en så förhållandevis anonym tillvaro. De 149 ledamöterna i fullmäktige har nämligen huvudansvaret för den så flitigt omdebatterade och viktiga hälso- och sjukvården, för kollektivtrafiken i länet (Västtrafik), olika större kultursatsningar och viktiga regionala utvecklingsfrågor.

Lite märkligt blir det när partiledardebatterna tar upp sjukvårdsfrågor. Regeringen får skäll och försvarar sig rätteligen med att i många regioner sitter regeringens oppositionspartier i de regionala ledningarna…

Men tveklöst kommer riksdagsledamöterna strax ut med de största megafonerna. Brott, straff och gängkriminalitet blir oppositionens slagträn, var så säkra.

Men tveklöst kommer riksdagsledamöterna strax ut med de största megafonerna. Brott, straff och gängkriminalitet blir oppositionens slagträn, var så säkra.

”I lagens namn” i P1 tog i veckan upp en av många avrättningar, denna gång i Märsta. Den åtalade hade de flesta bevisen emot sig och dömdes av tingsrätten för mord till livstids fängelse.

Domen överklagades och hovrätten frikände mannen!

Spår från både offer och misstänkt på en grön jacka, DNA från den misstänkte på tomhylsor, som hittats på brottsplatsen, och en mobil, som tillhörde den misstänkte, kopplades upp i området kring brottsplatsen vid tidpunkten för mordet.

Det var några av bevisen som gav fällande dom i tingsrätten, men inte räckte hela vägen i hovrätten.

Nu har riksåklagaren Petra Lundh överklagat ärendet till Högsta domstolen, som får en grannlaga uppgift att bedöma beviskraven i svenska domstolar. Bland gemene svensk tycks det inte sällan att rättsväsendet är för mjäkigt mot notoriska förbrytare och våldsverkare. Samtidigt framhålls den viktiga och höga rättssäkerheten i kungariket Sverige.

Till saken hör att HD räknar med en förhandling utan den tilltalades närvaro. Han lämnade nämligen rättsstaten ganska snart efter den friande hovrättsdomen…

Sommarminnen kan vara ett kort replikskifte.

- Gomorron morfar, ska du ner och bada?

- Nej, Smilla, jag ska läsa en bok på bryggan.

LÄS MER:När inte krig slår ut kaoset på Arlanda

LÄS MER:Världen är inte större än till Australien

LÄS MER:Sluta jävlas med invånarna!

ANNONS