Svenska kyrkans förskola Prästkragen i Alingsås hotas av nedläggning.
Svenska kyrkans förskola Prästkragen i Alingsås hotas av nedläggning. Bild: Filip Landqvist

Förskolan Prästkragen kan läggas ned

Alingsås pastorats förskola Prästkragen hotas av nedläggning. På måndag ska kyrkorådet diskutera frågan.

ANNONS
LocationAlingsås||

LÄS MER:Kyrkoherden: "Känner starkt för den oro vi möter"

LÄS MER:Kyrkoavvecklingar bland sparförslag

Svenska kyrkan tappar medlemmar i Alingsås såväl som resten av riket.

Alingsås pastorat har gått från 22 278 medlemmar 2015 till 21 437 år 2018. Kyrkan och dess verksamhet finansieras till stor del av kyrkoavgiften; den skatt som medlemmarna betalar.

I takt med att utträdena fortsätter minskar kyrkans intäkter.

Kyrkorådet i Alingsås har därför bestämt att pastoratet måste spara fem miljoner kronor i år.

Något som kan leda till en nedläggning av förskolan Prästkragen som går med underskott. Kyrkoherden Katarina Egfors Härnring uppgav först att förskolan går med drygt 1,2 miljoner kronor i underskott varje år. En siffra som föräldrar till barn på förskolan, efter AT:s publicering, reagerat på.

ANNONS

Det visar sig, då kyrkoherden Katarina Egfors Härnring förtydligar siffran, att pastoratet budgeterat med ett underskott på 500 000 kronor för verksamheten i år.

– Därtill kommer driftskostnad för fastigheten på 750 -800 000 kronor inklusive fortlöpande reparationer, avskrivningar, lokalvård, markskötsel med mera dock exklusive kostnader för fastighetsförvaltning och kansliresurs, skriver hon i ett mejl till AT.

På måndag ska kyrkorådet diskutera frågan. Förslaget från arbetsutskottet är att skolan läggs ned till sommaren.

"Förskolan har varit fantastisk"

Det har rört upp känslor bland föräldrar till barn på förskolan.

I en debattartikel heter det att kyrkan sviker barnen. I den ifrågasätts varför verksamheten inte får chansen att bära sig ekonomiskt och varför inte föräldrar och anställda fått chansen till dialog.

Alla föräldrar som AT har talat med förstår att kyrkan måste spara pengar, men hade samtidigt önskat en tydligare kommunikation från pastoratet och ställer sig frågande till varför de inte har involverats i arbetet.

Carolina Karlsson är ensamstående mamma med tre barn. Två går på Prästkragens förskola. Nu är hon oroad för vad som ska hända med förskolan.
Carolina Karlsson är ensamstående mamma med tre barn. Två går på Prästkragens förskola. Nu är hon oroad för vad som ska hända med förskolan. Bild: Privat

Carolina Karlsson är ensamstående mamma med tre barn, varav två går på Prästkragens förskola. Nu är hon oroad över vad som ska hända Leon, en av hennes söner, som har autism.

När han kom till Prästkragen, från en kommunal förskola, kunde han inte göra sig förstådd och åt inte fast mat.

– På Prästkragen blev allt annorlunda. Han blev mer öppen. Han har alltid varit en jätteglad pojke, men han kom tillbaka mer och mer. De har gjort ett otroligt jobb med honom och haft ett engagemang. Nu äter han vanlig mat och kan säga vad han vill ha. Vem säger att det kommer att fungera om han kommer till en annan förskola. Jag är rädd för att han inte blir sedd och går tillbaka i utvecklingen. Det är vanligt att autistiska personer gör det.

Carolina Karlssons son Leon fyller fyra år i juni. Hon hyllar hur Prästkragens förskola har jobbat med honom.
Carolina Karlssons son Leon fyller fyra år i juni. Hon hyllar hur Prästkragens förskola har jobbat med honom. Bild: Privat

– Förskolan har varit helt fantastisk. Man känner sig trygg när man lämnar sitt barn och är glad när man hämtar sitt barn. Det är aldrig några bekymmer.

"Skulle aldrig byta bort Prästkragen"

Jessica Månsson, som har tre barn som går på Prästkragen, tycker att det är konstigt att pastoratet inte har fört någon dialog med personalen och föräldrarna.

En tidigare och tydligare kommunikation hade kunnat ge föräldrarna möjlighet att komma med idéer som skulle kunna bidra till förskolans fortlevnad, och gett föräldrarna bättre förutsättningar att byta förskola åt sina barn.

– Vi har inte fått veta någonting. Det kom ett mejl om att de kommer att stänga förskolan till sommaren. Jag kan absolut förstå att man behöver stänga verksamheter, men jag förstår inte hur man kan göra det på så kort tid.

Nu har hon tvingats söka andra förskolor, privata såväl som kommunala.

– Det kan vara svårt att få in barnen på samma förskola i kommunen. Det gör mig ledsen.

Jessica Månsson hoppas att Prästkragens förskola blir kvar. "Jag skulle aldrig byta bort Prästkragen mot en annan förskola", säger hon.
Jessica Månsson hoppas att Prästkragens förskola blir kvar. "Jag skulle aldrig byta bort Prästkragen mot en annan förskola", säger hon. Bild: Privat

Men helst av allt så vill hon att Prästkragen ska bli kvar.

– Det är en genuin och familjär förskola som ser varje individ och är lika måna om oss föräldrar som om barnen. Det är fantastiskt att se. Jag skulle aldrig byta bort Prästkragen mot en annan förskola. Det är fina lokaler och samma vikarier som kommer in om det behövs. Man känner sig trygg med att lämna sina barn där.

"Tar med barnens perspektiv"

Daniel Klemetz, tidigare aktiv som pastor i Göteborg och förälder till ett barn på förskolan, efterlyser diskussion och dialog med kyrkorådet. Han tycker att en av Svenska kyrkans stora uppgifter är att vara en positiv kraft i samhället och framhåller förskolan Prästkragen som ett konkret exempel på just detta.

– Det är ett gott exempel på hur jag tycker att förskola ska bedrivas. Det man har läst och hört från andra städer är att det är pressat och slimmat och att barnens perspektiv inte alltid finns med. Prästkragen tar med barnens perspektiv och låter det väga tungt.

Daniel Klemetz, tidigare aktiv som pastor i Göteborg, tycker att en av Svenska kyrkans stora uppgifter är att vara en positiv kraft i samhället och framhåller Prästkragen som ett exempel på det. Han hoppas att man kan hitta sätt att driva den vidare med kyrkan som huvudman.
Daniel Klemetz, tidigare aktiv som pastor i Göteborg, tycker att en av Svenska kyrkans stora uppgifter är att vara en positiv kraft i samhället och framhåller Prästkragen som ett exempel på det. Han hoppas att man kan hitta sätt att driva den vidare med kyrkan som huvudman. Bild: Privat

– Jag tror att vi kan hitta nya sätt att driva det vidare, med kyrkan som huvudman, om vi sätter oss ned gemensamt och funderar på det. Det ska inte behöva vara en förlustaffär att driva det vidare.

Tom Nordströms son Axel, 4 år, skolades in på på Prästkragen i januari. Han blev överraskad av beskedet om en eventuell avveckling av förskolan. Samtidigt förstår han att kyrkan måste spara pengar.
Tom Nordströms son Axel, 4 år, skolades in på på Prästkragen i januari. Han blev överraskad av beskedet om en eventuell avveckling av förskolan. Samtidigt förstår han att kyrkan måste spara pengar. Bild: Privat

Tom Nordströms son skolades in där i januari i år. Han blev överraskad av beskedet om en eventuell avveckling. Samtidigt har han, liksom andra föräldrar, förståelse för att pastoratet måste spara pengar.

– Jag har förståelse för att Svenska kyrkan behöver göra besparingar, men som förälder var man helt ovetande om att en nedläggning kunde bli aktuell. Jag kan kanske tycka att de skulle ha kommunicerat det mer, före de lade fram förslaget om att lägga ned till sommaren.

– Det är inte onda människor som vill lägga ned förskolan. De har fått en uppgift, sedan tycker jag att de inte löser det på bästa sätt. Det finns andra vägar att gå än nedläggning.

LÄS MER:Kyrkan påverkas – men begravningar ska hållas

LÄS MER:Fjärilen vill nå fler utsatta barn

ANNONS