Nye avdelningschefen på IVA är full av lovord inför personalens insatser. – Dom gör ett fantastiskt jobb, tar ett stort ansvar, går in och tar extrapass och ställer upp helt otroligt för att få det att gå runt, säger han.
Nye avdelningschefen på IVA är full av lovord inför personalens insatser. – Dom gör ett fantastiskt jobb, tar ett stort ansvar, går in och tar extrapass och ställer upp helt otroligt för att få det att gå runt, säger han. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Björn Cedergårdh hamnade mitt i coronakrisen som ny chef på IVA

Den 1 februari blev Björn Cedergårdh, 46, ny avdelningschef på IVA på Alingsås lasarett. Han hamnade mitt i coronakrisen och en ny sorts tideräkning för vården.
– Vi befinner oss i vecka fyra, säger Björn Cedergårdh, och förklarar att det betyder fjärde veckan med coronasmittade patienter på Alingsås lasarett. Tre patienter som under denna tiden vårdats i respirator på IVA i Alingsås har tillfrisknat och kunnat skrivas ut.

ANNONS
|

Björn Cedergårdh började som undersköterska på akuten i Alingsås 1999, gick vidare och började jobba som ambulanssjuksköterska 2003. De senaste fem åren har han varit en av två chefer för ambulanssjukvården i Alingsås, Herrljunga, Vårgårda och Lerum.

I höstas kändes det som jag behövde en ny utmaning...

– I höstas kändes det som jag behövde en ny utmaning och snubblade över annonsen om avdelningschef till IVA. Det känns lite konstigt retrospektivt det där med utmaning när man nu tittar på vad som sker, säger han.

För en verklig utmaning blev det, och den befinner sig både Björn, IVA och hela Alingsås lasarett i.

Den nya avdelningschefen har personalansvar för sjuksköterskor och undersköterskor.

ANNONS

– Jag började direkt i februari med medarbetarsamtal och lönesamtal. Jag hann med 45 samtal, fem är fortfarande kvar, för i månadsskiftet februari/mars hade coronaepidemin spridit sig och den svenska sjukvården började sin omställning för att kunna möte de påfrestningar man förstod skulle komma, säger han.

Så istället för medarbetarsamtal fick Björn tillsammans med sina medarbetare ta itu med att planera och söka lösningar för IVAs coronaomställning. Det handlar både om att anpassa lokalerna och att säkra personalsituationen på lång och kort sikt. Det gäller att hitta arbetssätt och att jobba efter nya förutsättningar i befintliga lokaler. Det är en enorm omställning från normalläge till coronaläge.

– Vi har en underbemanning redan sedan innan, tjänster finns men det är brist på intensivvårdssjuksköterskor i hela landet, så vi kan inte besätta dem. Och nu ökar trycket än mer på IVA-personalen när patienterna med covid-19 börjar komma, säger Björn.

Personalen ett fantastiskt jobb, tar ett stort ansvar, går in och tar extrapass och ställer upp helt otroligt för att få det att gå runt.

Även personalen ställer om och Björn Cedergårdh kan inte nog framhålla personalens insatser.

– Dom gör ett fantastiskt jobb, tar ett stort ansvar, går in och tar extrapass och ställer upp helt otroligt för att få det att gå runt, säger han.

– Vi har också fått ett stort gensvar från annan personal. Det kommer till exempel narkos- och operationssköterskor, sjuksköterskor från mottagningar och från sjukvårdsupplysningen och börjar jobba på IVA. Och vi har sjuksköterskestudenter som hoppar in som timvikarier nu när skolan går lite på halvfart. Vi försöker köra så mycket bredvidgång som möjligt för att stå rustade. Det blir många som jobbar på liten yta, det är förstås en utmaning, men vi vet också att vi kommer att behöva all hjälp vi kan få framöver, säger han.

Nu har man stängt Angereds sjukhus som enbart haft planerad vård, och flyttat personalen härifrån till Alingsås och Kungälv.

Alingsås lasarett tillsammans med Kungälvs sjukhus, Angereds sjukhus och Västra Frölunda sjukhus ligger sedan ett år tillbaka i organisationen Sjukhusen i Väster. Nu har man stängt Angereds sjukhus som enbart haft planerad vård, och flyttat personalen härifrån till Alingsås och Kungälv.

På det sättet har Björn Cedergårdh fått 17 extra personer i sin stab.

Det är inte bara avdelningschefen som är ny, hela intensivvårdsavdelningen på Alingsås lasarett är nyombyggd och öppnade i december. Nu har man redan fått ytterligare anpassa lokalerna för att står rustade för covid-19-vård.

Alla planerade operationer på Alingsås lasarett är inställda, enbart akuta operationer utförs. Den del av IVA som varit reserverad för nyopererade patienter har byggts om till en så kallad kohort, där nedsövda patienter med covid-19 får respiratorvård i en sluten lokal med personal som enbart jobbar här.

Den del av IVA som varit reserverad för nyopererade patienter har byggts om till en så kallad kohort.

I normalläget har IVA tre platser med respirator, fyra platser för så kallad intermittent vård, exempelvis patienter med sepsis eller förgiftningar, samt en postoperativ avdelning som alltså numera är kohort. I och med omförflyttningen har man nu 11 platser för patienter som behöver respirator eller andningshjälp. Ventilatorer som inte används i operationssalarna när de planerade operationer är inställda, har flyttat till kohort-området där personalen jobbar i full skyddsutrustning, med andningsmask, visir och skyddskläder.

Alingsås lasarett har också omvandlat en tidigare ortopedavdelning med enkelrum till epidemiavdelning. Här hamnar alla patienter som kommer in med luftvägssymptom. Är man inte smittad av corona får man flytta till en annan avdelning, är man smittad får man stanna kvar här.

Från början skickades Alingsåspatienter med smitta till infektionskliniken i Borås. Det börjar bli fullt där nu, så därför får man stanna i Alingsås.

Vi håller på att varva upp och rustar för en upptrappning och tror att det blir tufft och jobbigt framöver

Det pratas mycket om kurvor i coronatid.

– I början tittade vi mycket på Italien, nu är det Stockholms kurvor som vi följer. Det ser inte likadant ut här i Västra Götaland ännu, men vi håller på att varva upp och rustar för en upptrappning och tror att det blir tufft och jobbigt framöver. Vi försöker hitta så bra lösningar som möjligt för att vi ska bli uthålliga över tid. Detta gör vi samtidigt som vi jobbar i skarpt läge med att vårda patienter, säger Björn.

– Det är lite svårt för oss här Alingsås att relatera till det som händer i Stockholm, för vi är inte där än. Men vi måste vara medvetna om att vi kan hamna i samma situation här, och nu är det viktigt att inte slappna av utan rusta oss för att kunna agera på bästa sätt i ett sådant läge, säger han.

Än så länge räcker vi till. Men vi är också medvetna om att vi bara är i början av den här krisen.

Hur är läget på IVA just nu?

– Det är under kontroll, än så länge räcker vi till. Men vi är också medvetna om att vi bara är i början av den här krisen.

Har ni skyddsutrustning så det räcker?

– Ja, hittills har vi fått det vi har beställt och inga indikationer på att något annat skulle vara på gång. Vi försöker vara ansvarsfulla i användningen av skyddsutrustningen i och med att vi på kohort-ytan samvårdar flera patienter och att personalen där jobbar i 4-timmarspass utan att lämna kohorten, därigenom förbrukar vi mindre skyddsutrustning.

– Min personal skall inte behöva känna sig oroliga för att behöva vårda patienter i kohortvårdsytan, utan adekvat skyddsutrustning. Det är mitt ansvar att se till att personalen har den skyddsutrustning som är nödvändig för den typ av vård vi bedriver, säger han.

Min personal skall inte behöva känna sig oroliga för att behöva vårda patienter i kohortvårdsytan, utan adekvat skyddsutrustning

Ångar du att du tog det här jobbet?

– Nej, verkligen inte! Även om det inte finns någon manual i världen som kan säga hur man ska tackla en sådan här situation, så måste jobbet göras. Något facit finns inte, och om vi gör rätt vet vi ju först i efterhand. Det ska bli jättespännande, om man får säga så, att se vad vi gemensamt kan frambringa för att göra skillnad i ett svårt läge.

LÄS MER:Beredskapen höjs på Alingsås lasarett

LÄS MER:I spåren av coronaviruset: lasarettet söker personal

ANNONS