Personal i hemtjänsten är kritisk till att de måste gå till jobbet som vanligt samtidigt som de väntar på provsvar i samband med en smittspårning.
Personal i hemtjänsten är kritisk till att de måste gå till jobbet som vanligt samtidigt som de väntar på provsvar i samband med en smittspårning. Bild: Andreas Olsson

Hemtjänstpersonal orolig för att föra smittan vidare

Efter att en brukare i hemtjänsten i Alingsås testats positivt för covid-19 testas också personalen, men i väntan på provsvar måste de gå till jobbet som vanligt.
– Vi utsätter oss själva och våra vårdtagare för risk att bli smittade, säger en anställd.

ANNONS
|

Det är flera anställda inom hemtjänsten som är kritiska till att de måste gå och jobba samtidigt som de väntar på besked på om de bär på coronaviruset.

– Vi jobbar i frontlinjen men har inget att säga till om. Vi är inga robotar, vi är vanliga människor med vanliga liv och en familj hemma, säger en av dem.

När en brukare eller anställd i hemtjänsten testas positivt görs en smittspårning för att upptäcka om det finns fler fall bland dem som den smittade personen varit i kontakt med. Provsvaren dröjer dock flera dagar och under tiden går personalen till jobbet som vanligt.

ANNONS

Ingen av oss i personalen har symptom, men om det visar sig att vi har viruset har vi ju jobbat med det.

– Vi vet inte hur länge brukaren varit smittsam. Ingen av oss i personalen har symptom, men om det visar sig att vi har viruset har vi ju jobbat med det. Vi har kollegor och familjemedlemmar som också utsätts för smittrisk, säger hemtjänstpersonalen.

I den information som de har fått i samband med provtagningen står bland annat att ”i väntan på provsvar betraktas du som smittsam” samt att ”Du ska inte gå till arbete eller skola”. De upplever att Alingsås kommun inte följer riktlinjerna när de låter dem jobba under pågående smittspårning.

Även om de numera har både munskydd och visir när de jobbar anser den anställda som AT pratat med att det inte ger ett hundraprocentigt skydd.

– Vi har fått byta visir så många gånger för att de vi har inte är godkända. Det kommer nya riktlinjer hela tiden.

Den anställda beskriver att det finns riktlinjer, men att de inte alltid går att efterleva i praktiken. Det gäller exempelvis hemtjänstens bilar, där personalen tvingas sitta nära varandra.

– Enligt riktlinjerna ska det bara sitta en person i baksätet, men det funkar ju inte i praktiken. Vi har inte så många bilar och alla kan inte cykla.

Ledningen tycker att vi ska hjälpas åt och vi anställda har inte så mycket att säga till om.

Hen är också kritisk till att personal från olika arbetslag blandas.

– Jag tycker inte att man ska blanda personalgrupperna, men det hoppas väldigt mycket. Ledningen tycker att vi ska hjälpas åt och vi anställda har inte så mycket att säga till om.

Hen är inte rädd för smittan på det sättet att hen får ångest av att gå till jobbet, men beskriver en konstant oro och stress över situationen.

Man lever under konstant stress och press och det har varat i ett helt år.

– Jag tror att det är svårt för andra att förstå hur det är. Man lever under konstant stress och press och det har varat i ett helt år. Jag tror inte att det är någon som tycker att det är roligt att gå till jobbet, men vi är så illa tvungna. Alla är trötta nu. Vi jobbar i frontlinjen och om vi blir sjuka får vi ingen ersättning. Då får vi åttio procent av lönen och vi har inga höga löner.

Även om de äldre i kommunen snart kommer att börja vaccineras tror hen att vi kommer att få leva med smittan ett bra tag till.

– Det kan säkert öka ganska rejält efter jul. Man ser ju fullsmockade parkeringar utanför stormarknaderna, folk håller inte avstånd längre. De ”ska bara”, men det blir ju konsekvenser.

ANNONS