Undvik fallgropar vid begagnatköp

Många bilaffärer görs numera upp på garageuppfarterna. Som konsument gäller det att vara noggrann för att undvika fallgroparna på begagnatmarknaden.

ANNONS
|

LÄS MER:Optimering piggar upp motorn

En slagning på Blocket avslöjar att annonspriset på samma slags begagnade bil kan vara upp till 25 procent högre om bilen säljs av en bilhandlare än om det är en privatperson som har lagt ut annonsen. Men det juridiska skyddet skiljer sig också åt. Konsumentköplagen gäller till exempel bara när du köper bil av ett företag.

– Vid privatköp saknas reklamationsrätt och då blir det svårare att få ersättning för fel. Med konsumentköplagen har man rätt att reklamera bilen i upp till tre år efter köpet och skyddet är extra starkt de första sex månaderna – då har säljaren bevisbördan. Är handlaren ansluten till MRF har de även förbundit sig att följa Allmänna reklamationsnämndens utslag, säger Klas Silfvenius, bilhandelsansvarig på Motorbranschens Riksförbund (MRF).

ANNONS

Dessutom är bilhandlaren skyldig att ha en så kallad varudeklaration som beskriver fordonets skick utförligt, vilket är tryggt för både köpare och säljare om oenigheter skulle uppstå i efterhand. Du har rätt att kräva en sådan när du köper bil av en handlare.

LÄS MER:Nu är fler fordon klimatbonusbilar

Lysande motorlampor är en av de vanligaste anledningarna att folk hör av sig till Konsumentverket efter bilaffären, liksom andra fel och brister som upptäcks efter köpet, enligt vägledaren Bo Lång på myndighetens tjänst Hallå Konsument.

– Konsumenten har ett större ansvar vid privata affärer eftersom säljaren inte har någon skyldighet att uppge bilens skick. Han eller hon kan be dig att själv undersöka bilen och friskriva sig genom att säga: ”Så fort du kör bilen härifrån så får du ta ansvar för alla fel och brister som finns”. Som köpare får man vara vaksam på sådant, säger Bo Lång.

Oavsett vem eller vilka som säljer bilen rekommenderar han att du får alla överenskommelser skriftligt. Gör du upp affären privat finnas det standardavtal att ladda ner hos exempelvis Konsumentverket, MRF och Blocket.

LÄS MER:Allt fler epatraktorer på vägarna

Klas Silfvenius, som följt bilhandelns utveckling under många år, berättar att annonser med exklusivare bilar som ser ut att vara helt nya men som i själva verket är uppreparerade skrotobjekt blir allt vanligare.

– Att mätarställningen är skruvad är en sak. Men att det säljs bilar där både krockskydd och stöldskydd är borta är riktigt skrämmande. I värsta fall kanske vi inte överlever i dem vid en ny kollision, säger han.

I många fall märks inte fusket vid en provkörning, men det finns sätt att skydda sig. Om du skaffar dig en bred bild av bilen du är på väg att köpa har du större chans att upptäcka sådant som inte stämmer. Ställ frågor som: Var kommer bilen ifrån, hur långt har den gått och hur många ägare har den haft? Det finns flera betaltjänster som tillhandahåller information om bilens historik, till exempel Car.info och Carfax. På Konsumentverkets sajt Hallå Konsument finns också en utförlig beskrivning av hur en bilaffär går till.

LÄS MER:Fransk komfort mer än sport

TÄNK PÅ DET HÄR NÄR DU SKA KÖPA EN BEGAGNAD BIL

+ Använd dig av informationstjänster för att hitta bakgrundsinformation om bilen. Är bilen till exempel importerad från USA och har varit i Tyskland eller Baltikum och vänt finns risk för att det rör sig om en reparerad skrotbil.

+ Kolla upp på förhand vad skatt och försäkring kostar.

+ Ta med dig en kunnig person när du inspekterar bilen eller ta den till besiktningen för en bedömning.

+ Provkör. Hur låter motorn, hur tar bromsarna? Kolla så att elektroniken fungerar.

+ Kontrollera så att inga varningslampor lyser.

+ Titta efter bucklor, repor och rost.

+ Kolla oljan – svart olja är inte onormalt men ta reda på när den byttes senast.

+ Kontrollera så att bilen inte har obetald skatt eller olösta skulder hos leasingföretag eller Kronofogden.

+ Gå igenom serviceboken, kolla stämplar och att service har genomförts i tid.

+ Kolla däckmönster – sommardäck bör ha minst tre millimeters djup.

+ Ställ frågor till säljaren. Till exempel: Varför säljer du bilen? Hur länge har du ägt den?

Om du vill köpa bilen:

+ Handlar du privat, upprätta ett utförligt köpekontrakt.

+ Se till att få alla nycklar.

+ Fyll i blankett för ägarbyte och lägg på postlådan tillsammans med säljaren.

Källor: Hallå konsument, MRF, M Sverige, Mekonomen.

ANNONS