Vårgårda museum börjar ta form i huset på Tumberg (som syns i bakgrunden). Projektledare är Marianne Andersson. Allan Andersson är ordförande i hembygdsföreningen.
Vårgårda museum börjar ta form i huset på Tumberg (som syns i bakgrunden). Projektledare är Marianne Andersson. Allan Andersson är ordförande i hembygdsföreningen. Bild: Jenny Schagerlind

Sponsra nya museet – och få ditt namn vid entrén

För 2000 kronor kan du få ditt namn förevigat vid entrén till Vårgårda museum. Hembygdsföreningen söker just nu sponsorer till det framväxande museet.
– Vi hoppas kunna inviga i höst, säger projektledaren Marianne Andersson.

ANNONS
|

LÄS MER:Vårgårda museum får 150 000 kronor i bidrag

Vårgårda Hembygdsförening har inte direkt slagit på stora trumman tidigare. Arbetet med att bygga upp ett museum som ska skildra ortens historia – från forntiden fram tills idag – har mer eller mindre pågått i det tysta. Fast egentligen skulle museet på Tumberg redan ha öppnat.

– Det skulle ha varit klart i höstas, men det har ju varit pandemi och mycket annat. Vi hoppas kunna inviga i höst. Men det är inte helt säkert för det är jobb kvar än, konstaterar Marianne Andersson.

Med hjälp av kartor, informationsskyltar och gamla föremål berättas Vårgårdas historia.
Med hjälp av kartor, informationsskyltar och gamla föremål berättas Vårgårdas historia. Bild: Jenny Schagerlind

Tillsammans med Bo Wallentin, Margareta Rehn och Inger Ernstsson utgör hon projektets styrgrupp men många andra i hembygdsföreningen hjälper också till med uppbyggnaden av museet.

ANNONS

Som har kommit en bra bit på vägen. Det första rummet, som är en dokumentation av bygden från forntiden fram till mitten av 1800-talet, är i stort sett klart. Informationsskyltar kompletteras av kartor, gamla jordbruksredskap och andra bruksföremål som skänkts av människor i trakten.

Vårgårda Hembygdsförening har mycket saker i sina samlingar, de flesta skänkta av privatpersoner i trakten.
Vårgårda Hembygdsförening har mycket saker i sina samlingar, de flesta skänkta av privatpersoner i trakten. Bild: Jenny Schagerlind

Vårgårda hembygdsförening har mycket saker i sina samlingar. Man har också haft ett museum i sina lokaler förut, men inte alls med den struktur och ordning som det ska bli nu.

– Nu vill vi skriva en historia om hur Vårgårda växte fram, säger Marianne Andersson och förklarar att de har haft god hjälp av Inger Erntsson som är utbildad arkeolog. Särskilt med de äldre tidsperioderna.

– Det första rummet hade aldrig blivit så detaljerat och fantastiskt annars, menar hon.

Föremål som minner om en svunnen tid.
Föremål som minner om en svunnen tid. Bild: Jenny Schagerlind

I museets andra rum, där det ännu återstår mycket att göra, ska Vårgårdas moderna historia skildras – från järnvägens tillblivelse i mitten av 1800-talet fram till vår tid. Gamla butiksmiljöer ska byggas upp och fakta om olika fabriker och företag presenteras. Tanken är att besökarna ska få en bild av hur Vårgårda blivit den starka industriort den är idag.

Vi vill ju att Vårgårdaborna ska känna sig delaktiga i det här projektet, och det här med skylten är en liten morot.

Men att bygga upp ett museum kostar förstås pengar även om det mesta jobbet utförs ideellt. Allt från byggmaterial till ljud och ljus ska finansieras. Hembygdsföreningen har tidigare fått bidrag från Leader Sjuhärad, Sparbanksstiftelsen, Riksantikvarieämbetet, Vårgårda kommun och flera företag.

Att bygga upp ett museum kostar pengar. Nu söker hembygdsföreningen efter fler sponsorer.
Att bygga upp ett museum kostar pengar. Nu söker hembygdsföreningen efter fler sponsorer. Bild: Jenny Schagerlind

Nu går man ut och erbjuder även privatpersoner möjlighet att sponsra projektet. Skänker man 2000 kronor eller mer kommer man att få sitt namn på en skylt vid entrén till museet.

– Vi vill ju att Vårgårdaborna ska känna sig delaktiga i det här projektet, och det här med skylten är en liten morot. Hittills är det väl ett tiotal personer som har bidragit med så mycket, säger Marianne. Den i särklass största privata sponsorn är Pua och Ulla Hafström, det tycker jag att man kan nämna.

Hon tror och hoppas att fler vill vara med och bidra. Och att intresset för museet är stort när det väl öppnar.

– Framför allt ska vi bjuda in alla skolklasser. Det viktigaste är att barnen får känna sig stolta över sin hemort och veta sitt ursprung.

LÄS MER:Respekt till de första 12 Vårgårdaborna

LÄS MER:Arkeologiska fynd i Vårgårda – ”Kommer att få betydelse för västsvensk förhistoria”

ANNONS