Simon Waern (S) tycker att det tillåtits allt för mycket dålig arkitektur de senaste två decennierna. Detta p.g.a. av lågt ställda krav och bristande engagemang. Nu har politiken lagts om i syfte att göra Alingsås ännu vackrare.
Simon Waern (S) tycker att det tillåtits allt för mycket dålig arkitektur de senaste två decennierna. Detta p.g.a. av lågt ställda krav och bristande engagemang. Nu har politiken lagts om i syfte att göra Alingsås ännu vackrare. Bild: Mårten Öhman

Simon Waern (S): En självklarhet att främja traditionell arkitektur

Det är glädjande att även vår f.d. stadsarkitekt Ola Ljungman anser att det finns fog för folklig kritik mot mycket av det som byggs idag. Själlösa limpor och lådor av mestadels betong och fibercement med avskalade fasader dominerar idag många svenska städer.

ANNONS
|

LÄS MER:Retrovurmande på fel plats

Även Alingsås har tyvärr fått sin beskärda del av den typen av förfulande nybyggnation. De senaste två decennierna har alltför mycket dålig arkitektur tillåtits till följd av lågt ställda krav och bristande engagemang från de folkvalda politikerna.

Men nu har vinden vänt. En blocköverskridande majoritet har hörsammat det folkliga missnöjet och börjat lägga om politiken. Kravlösheten och kortsiktigheten ska ersättas med långsiktig styrning och höjda ambitioner. Allt med syftet att göra vårt Alingsås ännu vackrare. Som en del i detta omtag vill flera partier verka för mer traditionell arkitektur, något som otaliga undersökningar visar på att en majoritet föredrar och vill se mer av. Detta ställningstagande för en mer traditionsbejakande arkitektur oroar vår f.d. stadsarkitekt och avfärdas av honom som meningslöst retrovurmande.

ANNONS

Att som Ljungman avfärda all ny arkitektur baserad på en äldre tradition som simpelt retrovurmande och påstå att vi inte har något att lära av arkitekturhistorien är rentav förmätet. Faktum är att all god arkitektur genom historien har utvecklats genom en växelverkan mellan tradition och förnyelse. Historiens mest progressiva arkitekter blickade ofta bakåt för att ta sig an sin tids uppgifter. Utan ”retrovurmande” hade aldrig renässansen uppstått. Att förespråka traditionsbejakande arkitektur handlar därmed inte om någon nostalgisk anpassning, utan om en frigörelse. Att våga öppna upp dörren för ett beprövat formspråk som byggts upp och utvecklats genom årtusenden. En arkitekturtradition som därför är oändligt mer rik på uttryck och möjligheter än den stillastående modernismen. Det handlar inte om att tanklöst apa efter en specifik stil, utan om att låta sig inspireras av tidlösa principer och vackra former och motiv som gemene man känner igen och uppenbarligen uppskattar.

God arkitektur kännetecknas enligt Ljungman av känsla för platsen, skala, material och estetik. Där är vi helt överens. Lyckligtvis är det också kvaliteter som alla återfinns i den rika flora som är den traditionella arkitekturen. För oss socialdemokrater är det därför självklart att vi folkvalda politiker ska främja en sådan arkitektur och värna vår stads särprägel mot den tendens till likriktning som idag breder ut sig. Och det kommer vi fortsatt att göra, i både detaljplaner och i markanvisningar.

Vår f.d. stadsarkitekt avslutar sitt inlägg med en uppmaning till oss politiker att ställa krav på en mer omsorgsfullt utformad ”samtidsarkitektur”. Det är just det som är vår avsikt. För vem har sagt att vår samtid måste uttryckas genom torftig, odekorerad och historielös arkitektur?

Simon Waern, kommunalråd (S)

LÄS MER:Alingsåsidealet som ska sätta kommunen på kartan

ANNONS