Thomas Örn Karlsson är ordförande i Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik. Han ser Chalmeristernas masterarbete som ett fantastiskt underlag för att utveckla orten.
Thomas Örn Karlsson är ordförande i Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik. Han ser Chalmeristernas masterarbete som ett fantastiskt underlag för att utveckla orten. Bild: Jenny Schagerlind

Så kan framtidens Fåglavik bli: ”Vore ett drömscenario”

Hur ska framtidens Fåglavik se ut? Nu finns det ett konkret förslag. Fåglaviksbon Thomas Örn Karlsson kallar arkitekturstudenternas arbete för ”ett fantastiskt underlag”.
– Det vore ett drömscenario om någon av förslagen realiseras och det känns inte alls omöjligt med den feedbacken, säger en av studenterna Jonathan Naraine.

ANNONS
|

Den gamla bruksorten Fåglavik må vara liten, här bor bara drygt 200 personer, men samtidigt är det den del av Herrljunga kommun som växer snabbast. I höstas riktade en klass arkitekturstudenter från Chalmers blickarna mot just Fåglavik när det var dags för dem att göra sitt masterarbete.

Målet har varit ta fram ett förslag på hur Fåglavik kan utvecklas som ort i framtiden. Efter det första besöket, då klassen gjorde kortintervjuer med några av Fåglaviksborna, återvände nio av Chalmeristerna i november för att göra grundligare research.

Man blev nästan lite förälskad i byn, den har en väldigt varm och välkomnade atmosfär.

Jonathan Naraine tycker att det har varit ett utmanande men roligt arbete.

– Vi har blivit väldigt välkomnade i Fåglavik, säger han. Man blev nästan lite förälskad i byn, den har en väldigt varm och välkomnade atmosfär. Sedan har den ju sina begränsningar, till exempel dålig kollektivtrafik, men generellt tycker jag att det är kul med sådana utmaningar.

ANNONS

Nu är masterarbetet klart och offentliggjordes förra veckan i en digital presentation.

– Vi fick överlag väldigt fin respons, både från invånarna och kommunen. Det vore ett drömscenario om någon av förslagen realiseras och det känns inte alls omöjligt med den feedbacken, menar Jonathan Naraine.

Flera av förslagen är idéer som redan funnits i Fåglavik men som studenterna utvecklat och förfinat. Jonathan Naraine upplever Fåglaviksborna som drivna och engagerade.

– Det är mycket tack vare invånarna själva det händer saker i Fåglavik, menar han. Det var jätteroligt att intervjua dem och höra deras tankar och visioner för byn.

Det är vi väldigt tända på. Det behövs fler hus här om vi ska kunna växa.

Studenterna pekar ut flera platser i Fåglavik där de anser att man skulle kunna satsa på nybyggnation av bostäder.

– Det är vi väldigt tända på. Det behövs fler hus här om vi ska kunna växa. Vi har pratat tidigare om att skapa en ekoby så tanken är inte helt ny. Men jag tycker att det var väldigt intressant, deras förslag om att bygga billiga bostäder av återbrukat material, säger Thomas Örn Karlsson, ordförande i Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik.

Stationshuset i Fåglavik pekas i studenternas förslag ut som en ny mötesplats för ortsborna. Med café, matbutik och kontor för hemmaarbetare.
Stationshuset i Fåglavik pekas i studenternas förslag ut som en ny mötesplats för ortsborna. Med café, matbutik och kontor för hemmaarbetare. Bild: Philip Mauritzson

Maja Sallander, samhällsutveckare hos Herrljunga kommun, gillar också förslaget.

– Bostadsbyggande på landsbygden är ju ett problem, inte bara i Fåglavik. Jag tycker att det fanns inspiration att hämta i de här tankarna, säger Sallander.

Fler sociala mötesplatser var ett annat önskemål från Fåglaviksborna som studenterna har tagit fasta på. De planer som redan fanns på att göra något av stationsområdet har resulterat i detaljerade skisser med en rad konkreta idéer.

Vi skulle aldrig ha kunnat ta fram något liknande. Det har varit lite för fyrkantigt i tänket förut.

I studenternas förslag byggs själva stationshuset om till ett självbetjäningscafé, en obemannad matbutik och ett gemensamt kontor för hemmaarbetare. Spannmålsmagasinet skulle kunna användas till olika evenemang eller inomhussporter, menar studenterna, som också ser potential i den gamla verkstaden. Ett lokalt konstgalleri är ett av förslagen där.

Runt husen vill man satsa på olika grön- och umgängesytor, bland annat en gemensam trädgård för grönsaksodling.

Den gamla verkstaden på stationsområdet kanske blir konstgalleri.
Den gamla verkstaden på stationsområdet kanske blir konstgalleri. Bild: Philip Mauritzson

– Det här är ett fantastiskt underlag! Vi skulle aldrig ha kunnat ta fram något liknande. Det har varit lite för fyrkantigt i tänket förut. De här studenterna kommer med ett helikopterperspektiv, säger Thomas Örn Karlsson och berättar att nätverket nu kommer att gå vidare genom att söka förstudiemedel för stationsområdet.

Maja Sallander hyllar också Chalmeristernas arbete, även om hon är lite mer försiktig i sin optimism:

– Väldigt givande att få en sådan här utifrån-blick. Sedan kan jag inte säga just nu vad som kan bli verklighet, eller exakt vad kommunen kan hjälpa till med. Så långt har vi helt enkelt inte kommit än.

LÄS MER:Herrljunga socialförvaltning går upp i krisledning

LÄS MER:Hon växte upp på mjölkgård: ”Idag är både jag och mina syskon veganer”

ANNONS