Lindex nya lager ett jättelyft för Alingsås

Så kom då äntligen beskedet att Lindex bygger sitt nya omnilager i Alingsås! En prestigeetablering för Alingsås, som ger nya jobb och kan locka fler företag till kommunen.

ANNONS

Lite nostalgivibbar att Lindex storsatsar i Alingsås. Det var här allt började år 1954 när Ingemar Boman och Bengt Rosell öppnade underklädesbutiken Fynd i Alingsås. Kort därefter förvärvades Lindex i Göteborg, som gav namn åt de efterföljande butikerna. I dag är Lindex finskägt med 4 000 anställda och 440 butiker i 18 länder.

Men beslutet att välja Alingsås och lägga ned lagren i Partille och Borås har inget med nostalgi att göra. Enligt Johan Engen, logistikdirektör på Lindex, är det geografiska läget, E20 och Västra stambanan av stor betydelse, men viktigast av allt var att kommunen kunde erbjuda en stor tomt med expansionsmöjligheter. Borås stads näringslivschef Anders Glemfelt säger till Borås Tidning att kommunen inte kunde få fram ett så stort område som Lindex önskade, så snabbt som Alingsås hade möjlighet att göra. Det är ett bra betyg till våra politiker och tjänstemän. Inte undra på att kommunalrådet Daniel Filipsson (M) är nöjd att man lyckats ro affären i hamn. Han lovordar medarbetarna och Alingsås Energi för skickligt jobb och engagemang.

ANNONS

Etableringen betyder mycket för Alingsås, inte minst alla nya jobb. Förhoppningsvis flyttar personer i arbetsför ålder till kommunen. Och ju fler invånare, desto bättre för den lokala handeln och övriga företag.

Några tycker inte om att jordbruksmark tas i anspråk. En åsikt att respektera, inte minst i dessa orostider. Och så finns det personer som inte vill att kommunen ska växa, för då måste det byggas förskolor, skolor och boenden för äldre mm. Men mer skattepengar ger utrymme för kommunala investeringar. Vad är egentligen alternativet till en tillväxtkommun? Stagnation och utflyttning leder till nedläggning av förskolor, skolor, tomma hus som förfaller och tvingas rivas, affärer som bommar igen på grund av vikande kundunderlag. Polis, arbetsförmedling, försäkringskassa, banker mm. försvinner. Det är inget skräckscenario jag målar upp utan i allra högsta grad redan verklighet i många orter i vårt land.

Lindexetableringen är bra och fler företag kommer att upptäcka Alingsås många fördelar. Jag har tidigare varit kritisk till kommunens senfärdighet och långsamma handläggning, som drabbat företag (och privatpersoner). Har ofta lyft fram serviceinriktade Vårgårda kommuns snabbhet och korta handläggningstider, som förebild. Nu har Alingsås visat handlingskraft. Fortsätt så!

ANNONS